over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
bart elfrink
www.galerie-unita.com/


nieuwe werken    2016

schilderijen

11 december 2016 tot en met 29 januari 2017


Kerstmis 25-12 en Nieuwjaar 1-1 gesloten.

Zijn opleiding volgde Bart Elfrink (1954 Beek-Ubbergen) aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving ’s-Hertogenbosch, afdeling vrije schilderkunst. Naast zijn werk als kunstenaar geeft hij schilderlessen aan het Cultureel Centrum De Lindenberg in Nijmegen, in zijn atelier in Kleve, Duitsland en in de zomermaanden in zijn atelierwoning in het gehucht Ano Kotsanopoulo in het westen van Griekenland. Bart Elfrink neemt regelmatig deel aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

In zijn werk bewandelt Bart Elfrink de laatste jaren duidelijk twee wegen. Zijn hart heeft hij verpand aan het uitstervende Griekse gehucht. In het al jarenlang lopend project Een verdwijnende Gemeenschap is hij bezig alle nog overlevende oudjes van het dorp op doeken van groot formaat te vereeuwigen als eerbetoon aan hun vaak dramatische levensgeschiedenis. In het Radboud UMC in Nijmegen zijn in de wonderkamer tot 31 december dit jaar 41 van die portretten te zien.

Daarnaast is hij gefascineerd door het landschap waarin dit op sterven na dode bergdorp zich heeft genesteld. Dat Griekse landschap, het licht en de atmosfeer roepen een universeel gevoel van verlangen op. Een verlangen waarmee wij worden geboren volgens de kunstenaar. Of zoals hij het zelf verwoordt: heimwee naar een imaginair landschap, waar alles zee is, alles water, nevel en lucht. En zoals Cézanne jarenlang probeerde de essentie van de berg Mont Sainte-Victoire vast te leggen in talloze schilderijen, probeert Bart Elfrink grip te krijgen op die landschapservaring in de omgeving van zijn Griekse atelierwoning.

Op de tentoonstelling in Galerie de Natris zijn de landschapsschilderijen te zien die de kunstenaar in de zomer van 2016 in Griekenland en plein air op locatie zijn gemaakt. Op enkele grote doeken geschilderd met de oude eitemperatechniek en een vijftiental kleine panelen in gemengde techniek, vertaalt de kunstenaar in zijn schilderstaal zijn Griekse landschapservaring op het platte vlak. Een ervaring die gezien de vrolijke uitstraling van de schilderingen een buitengewoon plezierige lijkt te zijn. En zo brengt Bart Elfrink samen met Galerie de Natris wat Grieks zomerlicht in deze donkere dagen.

Op zondag 11 december 2016 om 15.00 uur vindt de feestelijke opening plaats met een woord van Marie-José van Beckhoven, kunsthistoricus.

De laatste dag van de expositie is zondag 29 januari 2017.
site (c) martijn meeldijk & galerie de natris