over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
bart drost
www.bartdrost.nl/


HAUS 26   2016

11 september tot en met 23 oktober 2016


Drie jaar geleden toonde Bart Drost zijn “kleiwerken” in Galerie de Natris. Die werken waren tot stand gekomen tijdens een verblijf in het toenmalige Europees Keramisch Werk Centrum in Den Bosch. Dat verblijf noemde hij toen “een heel lang speelkwartier”. Dat lange speelkwartier heeft de kunstenaar aanzienlijk opgerekt. Het speelkwartier is uitgebreid naar speelkwartieren. Wat al lang sluimerde is nu een overtuiging geworden. Sinds zijn Amerikaanse artistieke ervaring beschouwt hij zijn activiteiten als beeldend kunstenaar als een voortdurend spelen met materiaal en situaties. Geen “kunst is leven”, zoals zijn beroemde voorganger Joseph Beuys, maar “kunst is spelen”.

In de julimaand van dit jaar werkte Drost als visiting artist bij de Summer Workshop Zoëtrope Sun van de organisatie Arts Letters & Numbers in Averill Park, New York, USA, een non-profitorganisatie die kunstenaars van allerlei disciplines de gelegenheid geeft om te experimenteren. Tussen haakjes: een zoëtrope is een 19e eeuwse voorloper van de cinema (hoe het apparaat werkt is te vinden via Wikipedia). Oorspronkelijk zou hij daar een bijdrage leveren aan de zomerworkshop maar in het keurslijf van het heersende groepsklimaat voelde hij zich niet thuis. Dus creëerde hij een plek voor zichzelf in de vorm van een piepklein huisje, opgetrokken uit ter plekke aanwezig sloopmateriaal. HAUS26 werd het gedoopt, waarbij het getal 26 verwijst naar zijn geboortedag en naar het huisnummer van zijn atelier. Omdat het huisje centraal in de gebeurtenis van de workshop kwam te staan werd HAUS26 daarom ook vanzelfsprekend de titel van deze installatie. Vanuit dat huisje organiseerde hij individuele sessies met alle deelnemers van de workshop waarbij hij hen uitnodigde te tekenen, te schrijven en een object te maken rondom eenzelfde thema. Het project werd ten slotte afgesloten met een multidisciplinair minifestival.

Het totale gebeuren heeft de kunstenaar beleefd als een fantastisch spel waarin ernst en kommernis werden omgebouwd naar plezier in het spel zonder zwaarte. Bart Drost treedt daarmee in het voetspoor van de beroemde Nederlandse cultuurhistoricus Johan Huizinga met zijn Homo Ludens, de Spelende Mens, van Cobrakunstenaar Constant met zijn Nieuw Babylon, de plek waar die mens kon spelen, of van de Engelse kunstenaar Grayson Perry met zijn vrolijke vazen.

In de installatie HAUS26 in Galerie de Natris rondt Bart Drost zijn Amerikaanse spel af in de vorm van een beeldende samenvatting die laat zien hoe de kunstenaar en zijn medespelers in die vier weken gedurende de workshop ernst en plezier hebben doen samensmelten. Alle elementen van de gebeurtenissen in die julimaand van 2016 op die specifieke plek ver weg van hier vandaan zijn op een verrassende manier terug te vinden op Nijmeegse bodem.


Op zondag 11 september 2016 om 15.00 uur doet de Bart Drost ter gelegenheid van de opening verslag van zijn verblijf als visiting artist en hoe de installatie tot stand is gekomen.

De laatste dag van de expositie is zondag 9 oktober 2016.
site (c) martijn meeldijk & galerie de natris