over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
henriëtta van dewestelaken


laatste dag expositie vreugde om de dingen van henriëtta van de westelaken   2016

26 juni 2016


Zondag 26 juni is de laatste dag van het galerieseizoen van Galerie de Natris.

Er is dan de feestelijke afsluiting met een hapje en een drankje van de expositie van Henriëtta van de Westelaken vanaf 15.00 tot 17.00 uur. Galerie open vanaf 13.00 uur.
Henriëtta van de Westelaken zal erbij zijn.

Ook vier ik de geboorte van mijn kleinzoon.

Begin van de zomerstop. In juli en augustus verzorgt Henriëtta van de Westelaken het expositieproject Door de etalageruit.

Op zondag 11 september begint het nieuwe seizoen met een tentoonstelling van werk van Bart Drost.vreugde om de dingen   2016

schilderijen, objecten

8 mei tot en met 26 juni 2016


Henriëtta van de Westelaken en de vreugde om de dingen

Het is al weer vijf jaar geleden dat Henriëtta van de Westelaken (1950 Schijndel) met haar werk naar buiten is gekomen. In die tijd is ze verhuisd en heeft ze haar energie gestoken om van haar nieuwe huis/atelier een kunstwerk te maken. Een project dat nog steeds niet helemaal voltooid is. Gelukkig komt er langzaam weer ruimte voor het scheppen van op zichzelf staand werk. De eerste resultaten daarvan zijn nu te zien in de expositie Vreugde om de dingen, een tentoonstelling van gewone dagelijks dingen die door de kunstenares opnieuw bekeken zijn en waaraan zij een nieuwe betekenis heeft gegeven.

Vreugde om de dingen, een titel die past bij de instelling van Henriëtta van de Westelaken. Ze geniet van het verzamelen van gewone gebruiksvoorwerpen of onderdelen daarvan zoals onttakelde crucifixen, tafelpoten, dienbladen, roerhoutjes en houten broodplanken. Ook het proces van het verzamelen zelf biedt haar veel vreugde. Het speuren naar de dingen op tweedehandse markten, het bezoeken van kringloopwinkels, en het ontmoeten van mensen tijdens die zoektochten. Het zien van een tweede leven in de dingen die zij tegenkomt is natuurlijk het belangrijkste. Dat betekent of ineens het toekomstig beeld voor ogen krijgen of de verbeeldingskracht op volle toeren laten draaien.
De objecten die ontstaan uit haar artistieke denken en handelen hebben iets onschuldigs, ademen het onbevangene van een kind dat er lustig zonder enige moeite op los fantaseert zoals het kind dat naar de wolken kijkt in het beroemde gedicht De Wolken uit de bundel Vormen van Martinus Nijhoff (1924). En zoals de moeder, de volwassene, in het gedicht, denk je dan misschien met weemoed terug aan de tijd dat je ook nog vormen van landen, dieren en mensen in de wolken kon zien in plaats van gewoon wolken, die je als volwassene ziet.

Henriëtta van de Westelaken is een kunstenaar die de verbeelding ruim baan geeft maar wel met een knipoog naar het “verhevene” van de kunst. Ze dwingt je terug te kijken naar de verbeeldingskracht van het kind dat met een onbevangen blik de wereld naar zijn eigen hand zet zonder de kommernissen die je tegenkomt als volwassene. En zoals een kind hoef je voor het grote genieten en vreugde beleven aan de dingen van de omringende wereld niet ver weg te gaan of grootse dingen te ondernemen. Als het wil zien is het om je heen.
Misschien vergeten, maar in de jaren zestig was de uitdrukking de verbeelding aan de macht heel gewoon. De geschiedenis heeft anders laten zien, maar Henriëtta van de Westelaken wijst er impliciet fijntjes op dat dat aforisme gelukkig nog niet van de aardbodem is verdwenen.site (c) martijn meeldijk & galerie de natris