over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
marena seeling
www.marenaseeling.nl


de overkant   2016

aquarellen, schilderijen en objecten

24 januari tot en met 28 februari 2016


Marena Seeling

De Overkant aquarellen, schilderijen en objecten

Beeldend kunstenaar Marena Seeling laat zich inspireren door landschappelijke ruimten die zij vertaalt in aquarellen, schilderijen, objecten en installaties. Meestal zijn het landschappen uit haar eigen directe omgeving, soms wat verder weg, bijvoorbeeld de eilanden Lanzarote en IJsland. Marena Seeling (1953 Weurt) woont en werkt in Nijmegen.

De Overkant, zo heeft de kunstenaar haar tentoonstelling in Galerie de Natris genoemd, verwijst naar het landschap van de noordelijke oever van de Waal bij Nijmegen tegenover de tweeduizend jaar oude stad. In het kader van Ruimte voor de Rivier nadert daar de voltooiing van een indrukwekkend project dat dit oude landschap ingrijpend verandert. Parallel aan de Waal is de Spiegelwaal gegraven waardoor nu voor de stad het eiland Veur Lent is ontstaan. Nieuwe bruggen zijn gebouwd, oude bruggen aangepast, nieuwe kades aangelegd.

Die spannende metamorfose van het landschap volgde de kunstenares op de voet. Met haar fototoestel legde zij het nieuwe landschap vast. Vooral onder de bogen van de bruggen waar de weerspiegeling van het water het sterkst is en het spel van licht en schaduw optimaal is. Niet verwonderlijk voor een schilder. Die impressies vastgelegd op foto’s zette Marena Seeling om in aquarellen, schilderijen en wandobjecten.

Gewoon een landschapsschilder zou je denken. Maar er is meer aan de hand. Met de titel De Overkant verwijst de kunstenares ook naar een ontwikkeling in haar kijken en in het weergeven van het geziene. De afstand tussen het letterlijk gesignaleerde en gefotografeerde en het uiteindelijke kunstwerk wordt groter. Een proces waarbij de “kern van de zaak” steeds belangrijker wordt.
Voor Marena Seeling is dat ook een Overkant. De waargenomen fysieke ruimte herdefiniëren door middel van de beeldende middelen die ter beschikking staan.
Als kunstenaar geeft zij haar verbeelding de vrije ruimte, maar houdt ook voeling met haar bronnen. Ze keert wanneer ze met een project bezig is, regelmatig terug om te kijken of ze niet teveel afdwaalt van haar uitgangspunt, of haar herdefiniëring nog een relatie heeft met het oorspronkelijke uitgangspunt.

De tentoonstelling De Overkant van Marena Seeling geeft een unieke, verrassende kijk van een beeldend kunstenaar op het veranderde landschap aan de overkant van Nijmegen.

De laatste dag van de expositie is zondag 28 februari 2016.
site (c) martijn meeldijk & galerie de natris