over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
ronald de ceuster
www.deceuster.nl


redrawn space   2016

installatie

20 maart tot en met 1 mei 2016


Ronald de Ceuster

Redrawn Space

Zondag 20 maart tot en met zondag 1 mei 2016 Pasen 27/28 maart gesloten

Ronald de Ceuster (Breda 1960) is beeldend kunstenaar en is daarnaast werkzaam als docent theatermaker en scenografie. Hij woont in Zutphen en heeft zijn atelier in Deventer.

Wanneer we in een ons nog onbekende ruimte komen ontstaat er altijd iets van angst, nieuwsgierigheid of onzekerheid. Wat doen we dan? We gaan op verkenning om die onbekende ruimte te leren kennen, vertrouwd te maken, zodat we er ons in kunnen bewegen of er gebruik van kunnen maken. Ook Ronald de Ceuster kent die algemeen menselijke ervaring wanneer hij verzeild raakt in een hem nog onbekende ruimte. Hij weet echter die verovering op de onbekende ruimte met artistieke middelen om te zetten in een beeld dat letterlijk de ruimte betekent en dat daarnaast de ruimte betekenis geeft.

De ruimte zelf en details daarvan worden de onderlegger van zijn (be)tekenen. De kunstenaar geeft betekenis aan de ruimte op verschillende manieren. Hij kan foto’s van de ruimte overtrekken. Het lijnenspel dat daardoor ontstaat kan weer uitgangspunt worden voor een op zich zelf staande tekening. Of hij kan de onderdelen van een ruimte, vloer, plafond, door materiaalgebruik accentueren door de lijnen die de ruimte zelf aangeeft “over te trekken” met purschuim (purschuim officieel "polyurethaan" schuim, gebruikt in de doe-het-zelf- en de bouwwereld) zodat een op zichzelf staande structuur kan ontstaan. Een soort driedimensionale tekening die op zichzelf weer los van de ruimte in dezelfde ruimte gepresenteerd kan worden.
Zijn driedimensionale “tekeningen” van ruimten met purschuim zijn wel altijd aan één plek gebonden, vanzelfsprekend ook eenmalig en onherhaalbaar. Het zal niet verbazen dat Ronald de Ceuster een voorkeur heeft voor ongewone plekken omdat daar de meest interessante betekeningen gemaakt kunnen worden.

Naast die monumentale beelden die ontstaan op basis wat een architectonische ruimte aanbiedt betekent de kunstenaar met purschuim ook kleinere objecten. Die zijn natuurlijk als een soort driedimensionale draagbare tekening niet site-specifiek.

Een van de betekenissen van het Engelse woord draw is tekenen naar de natuur. Wel die natuur, de ruimte is er al. Dat is de ruimte van Galerie de Natris. Ronald de Ceuster gaat die ruimte met purschuim hertekenen. Hoe het uiteindelijk resultaat van die “hertekening” van de galerieruimte eruit zal komen te zien blijft vooralsnog een verrassing. Een spannend vooruitzicht.
Op zondag 20 maart 2016 om 15.00 uur zal Gerard Koek de expositie inleiden.

Ook wordt de performance Turning Ball uitgevoerd, beeld en regie Ronald de Ceuster, performer Petra Dictus, muziek Diederik de Ceuster.
De laatste dag van de expositie is zondag 1 mei 2016.


site (c) martijn meeldijk & galerie de natris