over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
angeline lips


a stain of time   2019

schilderijen, keramische objecten

15 september tot en met 20 oktober 2019


Angeline Lips

A Stain of Time schilderijen, keramische objecten 15 september - 20 oktober 2019

Angeline Lips (Dordrecht 1951) is als kunstenaar geschoold aan de academie voor beeldende kunsten ArteZ in Arnhem. Haar werk omvat ook kunstboeken met werk van dichters, zoals Herman de Coninck, Jan Arends en Kira Wuck. Zij woont en werkt in Molenhoek.

Wanneer je het werk van Angeline Lips overziet, valt het op dat zij zich regelmatig in een aaneengesloten periode toelegt op één onderwerp om dat zo volledig mogelijk picturaal te doorgronden: de stad, het landschap, bergen. Er blijven door de tijd heen wel dwarsverbanden met eerder werk. Het verloop is niet lineair. In het werk gaat het steeds over verschijnen en weer oplossen van zaken, zowel door mensenhanden veroorzaakt als door natuurlijke fenomenen: “Na jaren kan ik weer terugkomen op zaken omdat er dan een nieuw gezichtspunt is, een nieuw verband. De onderwerpen dringen zich aan mij op als belangrijke aanknopingspunten in mijn leven en werk”. Op dit moment werkt zij aan de indrukken die zij opgedaan heeft tijdens een recente reis door het noorden van India. De twee jaren daarvoor was zij gefascineerd door ruďnes, overblijfselen van verwoeste of door ouderdom vervallen gebouwen. De resultaten van deze artistieke expeditie zijn nu te zien in Galerie de Natris.

De Engelse titel A Stain of Time, vrij vertaald als een slijtvlek in de tijd, heeft de kunstenaar ontleend aan het boek The Seven Lamps of Architecture, door de in de 19e eeuw invloedrijke schrijver John Ruskin (1819-1900). In dat boek, verschenen in 1849, pleit Ruskin tegen het eigentijdse ‘nieuwe bouwen’ en betoogt hij dat de grootheid van gebouwen niet in stenen zit, maar in de leeftijd van het gebouw. In het hoofdstuk Memory of Time preciseert hij dat nader dat we door het verleden kijken naar licht, kleur en raffinement (Ruskin verwijst daarmee naar het in de 19e eeuw vigerende begrip ‘het romantische pittoreske, het schilderachtige’). Ooit was de ruďne een zorgvuldig geconstrueerd gebouw. In de loop van de tijd kan dat gebouw veranderen: het wordt verwoest of raakt door verwaarlozing in verval. Dan kan de ruďne een nieuwe identiteit krijgen, een nieuwe schoonheid oproepen en een nieuw gevoel, het mijmeren over kwetsbaarheid en tijdelijkheid. En dat is vanzelfsprekend een kolfje naar de hand van de schilder. Angeline Lips gebruikt daarbij de ruďne als metafoor voor het onvermijdbare verval van de ‘dingen’ en als schilder experimenteert zij met licht, kleur en het pittoreske. Opvallend is dat door het vrolijke kleurgebruik de geschilderde werken eerder een aangename emotie oproepen dan dat ze doen mijmeren over het ongewisse en de onvermijdelijke ondergang der dingen.

Naast de schilderingen presenteert de kunstenaar een installatie met keramische objecten. Dat levert een boeiend schouwspel op: kleurrijke, expressieve schilderingen tegenover monochrome uit rode klei gevormde mini-ruďnes.

De kijker kan er in ieder geval zeker van zijn dat hij een spannende tentoonstelling te ervaren krijgt.

De opening op zondag 15 september 15.00 uur wordt verzorgd door de kunstenaar.

De laatste dag van de expositie is zondag 20 oktober 2019.

Galerie De Natris is open op zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.


site (c) martijn meeldijk & galerie de natris