over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands PoŽzie Centrum

 contact
bernard verhoeven
www.bernardverhoeven.nl


tekeningen 2002-2007   2007

tekeningen

29 april tot en met 3 juni 2007


Over Bernard Verhoeven door Wim de Natris

Het tekenen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste en meest verbreide techniek om de werkelijkheid in beeld te brengen: van een simpel schetsje, een studie voor een later uit te voeren schilderij tot een zelfstandig op zichzelf staand kunstwerk. Minder dan andere technieken is de tekening gebonden aan conventies en tradities, zij is een directe, persoonlijke en intieme uiting van de maker.

De Nijmeegse kunstenaar Bernard Verhoeven (Nijmegen 1960) ontdekte tijdens zijn leertijd aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem, dat schilderen voor hem te ver van zijn bed stond: met simpele middelen, zoals potlood en waterverf op papier kon hij veel directer zijn verhaal vertellen. Daarmee koos hij niet de gemakkelijkste weg.
Zijn manier van tekenen vergt veel tijd. Je moet er engelengeduld voor hebben. Toch heeft hij een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. De tentoonstelling in Galerie De Natris laat een selectie van het werk deze 21e eeuwse "miniaturist" zien over de afgelopen vijf jaar.

Je ben geneigd om het werk van Bernard Verhoeven surrealistisch te noemen. Maar hij heeft absoluut geen behoefte om beeldende vertalingen te maken van dromen of het diepste van de ziel te ontrafelen of bloot te leggen, zoals de Surrealisten deden.

Maar Bernard Verhoeven wil niet verklaren of uitleggen. Voor hem hebben dromen en verleden eenzelfde soort ongrijpbaarheid: beiden zijn voorbij en daarmee niet meer voor uitleg vatbaar in de realiteit van de dag van vandaag. Hij schept zijn eigen wonderlijke voorbije werelden, bevolkt met nog wonderlijkere wezens. Meestal doen die wezens niks. Ze zijn er zonder enige zichtbare activiteit te verrichten of een gezamenlijke bezigheid te hebben. Op het eerste gezicht zie je dat niet eens: zijn tekeningen lijken op nostalgische plaatjes uit een voorbij verleden. Ook de manier van tekenen lijkt allang achterhaald te zijn.
Bij nadere beschouwing pas valt op dat het allesbehalve gewone plaatjes zijn. Bernard Verhoeven confronteert, hij zet je op het verkeerde been. Hij schotelt je beelden voor die in eerste instantie weinig opvallends te melden hebben, maar die uiteindelijk wel in je hoofd blijven rondspoken in het zoeken naar de betekenis ervan. Niet gebonden aan conventies en tradities tovert hij zijn dromen op papier.

De kunstenaar laat je in het ongewisse, maar wanneer je eenmaal een tekening van Bernard Verhoeven hebt gezien, vergeet je dat nooit meer.

site (c) martijn meeldijk & galerie de natris