over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
bob lejeune


*vanaf de straat # 13*   2021

keramiek

5 mei tot en met 4 juni 2021


In zijn keramische objecten is bij Bob Lejeune bijna altijd een dier of een mens te herkennen. We herkennen wel een hoofd waaruit een soort boom groeit. Er wordt verwezen naar de dingen die we kennen.

De andere objecten die Evolutie gezelschap houden in de etalage bevatten geen duidelijke verwijzingen naar de ons omringende wereld. De kunstenaar heeft hier laten leiden door het materiaal, de klei, het bakproces en glazuur, basiselementen van het keramisch vak. Hij zoekt bewust problemen op in de klei en speelt met het materiaal, in de hoop op verrassingen en onontgonnen terreinen die dienend kunnen zijn in het beeld. De klei is, net uit het pak, heerlijk beweeglijk; je kunt er alles mee en het werkt volgens de kunstenaar rustgevend. Door de verschillende stadia komt er een proces op gang waarin het beeld langzaam groeit; je kunt klei continu aanpassen.

Alles moet wel plastisch kloppen. De uitwisseling tussen massa en restruimte, materie en geest moet in evenwicht zijn. De kunstenaar snijdt en boetseert als het ware alle saaiheid uit het beeld. In het laatste stadium rekt hij het werk nog wat verder op door het gebruik van een aantal lagen glazuur.

Een gewaagde aanpak voor keramisten: de uitkomst altijd onzeker, maar tegelijkertijd spannend en verrassend.

Hoger Onderwijs Voor Ouderen organiseert een Kunstsalon bij de expositie toen de dieren nog spraken in Galerie de Natris   2018

23 februari 2018


Bezoek expositie keramist Bob Lejeune

Op deze kunstsalon van HOVO Nijmegen bekijkt en bespreekt u per plekke een expositie onder professionele begeleiding. Deze kunstsalon bezoekt u de solotentoonstelling Toen de dieren nog spraken van beeldend kunstenaar Bob Lejeune in Galerie De Natris. De kunstenaar en de galeriehouder bieden u deze middag inzicht in deze hedendaagse kunstexpositie.

Zo op het eerste gezicht lijkt het werk van beeldend kunstenaar Bob Lejeune een vrolijke kermis van allerlei fantasierijke hersenspinseldieren. Maar pas op, er zit vaak een addertje onder het gras! De inhoud kan een verrassend andere betekenis hebben.
Het werk dat op deze expositie is te zien wordt toegelicht door de maker, Bob Lejeune. Daarnaast krijgt u een minicollege van HOVO-docent en galeriehouder Wim de Natris over het dier in de keramische kunst. Uiteraard kunt u volop vragen stellen aan de kunstenaar en galeriehouder.

13.45 – 14.15 uur ontvangst met koffie/thee en welkom van de galeriehouder en kunstenaar
14.15 – 15.45 uur bezichtiging tentoonstelling en mini- college over het dier in de keramiek door Wim de
Natris
15.45 – 16.30 uur napraten onder het genot van een glas wijn/fris


Dit alles kost slechts € 20,00.

Je kunt je per email aanmelden via klik op mailadres hovo@let.ru.nl of gewoon bellen naar 024-3613083.


Op de website http://www.ru.nl/hovo/overige-activiteiten/overige-activiteiten/18-44-dieren-spraken/ vind je meer informatie.toen de dieren nog spraken   2018

keramische beelden

28 januari tot en met 4 maart 2018


Bob Lejeune Over dieren gesproken

28 januari tot en met 4 maart 2018

Dieren, ze zijn niet weg te denken in het lange verhaal van de kunstgeschiedenis. Als prooi waarop gejaagd wordt, als god die aanbeden wordt, als symbool voor vrijwel alles wat het menselijk bestaan aangaat, als fantasiewezen dat de verbeelding tart. Vanaf de prehistorie tot nu zijn dieren verbeeld met de meest uiteenlopende bedoelingen, in alle beeldtalen, materialen en technieken.
Pas sinds de 18e eeuw, met de opkomst van de burgerij, krijgen kleine plastiekjes waarde als statussymbool en verzamelobject. Naast romantische taferelen met herderinnetjes en flirtende paartjes worden ook mensen met dieren en dierstukken populair. In de 19e eeuw nemen de “animaliers”, gespecialiseerde dieruitbeelders, het stokje over. Vooral bronzen dierstukken waren toen populair. Aan het eind van de 19e eeuw en aan het begin van 20e werden kwamen er de veel goedkopere fabrieksmatig vervaardigde gipsen exemplaren voor in de plaats. Tegenwoordig is met de herwaardering van de keramische techniek ook het keramische dierstuk geen vreemde eend meer in de bijt binnen het domein van de beeldende kunst.

Bob Lejeune (Boxmeer 1958) is een kunstenaar die de schilderkunst al vroeg in zijn artistieke carrière inruilde voor oeroude traditie van de keramische techniek. Akio Takamori (1950-2017), zijn leermeester, zelf met één been in de Japanse traditie en met het andere in de wereld van nu, leidde hem naar het pad, dat hij nog steeds volgt: een mengeling van mens, dier en natuur. Het dier staat daarbij centraal; de beelden zijn sterk verhalend en hebben vaak een symbolische, surrealistische uitstraling. Ook de humor van zijn leermeester is meestal in Bobs werk terug te vinden. De kunstenaar noemt zichzelf geen verhalenverteller, maar zijn werken vertellen wel degelijk een verhaal voor wie het wil zien.

Vier jaar geleden, in 2013 met de expositie Wankel evenwicht, liet Bob Lejeune in Galerie de Natris beelden zien die herinnerde aan zijn inspiratiebronnen: de rococobeeldjes uit de 18e eeuw en het werk van zijn leermeester Akio Takamori. Polychromie speelde toen nog een belangrijke rol maar er waren toen al “kleurloze” dierstukken te zien. Nu experimenteert de kunstenaar hoofdzakelijk met monochrome glazuren waardoor de beelden meer eenheid en meer visuele stevigheid krijgen. Verrassend genoeg alles behalve saai omdat door nauwelijks voorspelbare effecten van chemische processen in het opgebrachte glazuur tijdens het bakproces lokaal bijzondere kleureffecten opleveren. Experimenteerdrift, maar ook toeval en geluk spelen hierin een grote rol.

Naast die experimenten met glazuren is Bob Lejeune aan het onderzoeken hoe ver je kunt gaan in het doorboren van de massale bonken klei tot in het hart, zodat een wonderlijk spel ontstaat van gangen en holtes als in een grottenstelsel. Op de buitenkant en in de binnenruimten plaatst hij allerlei kleine, soms nauwelijks herkenbare (dier)figuurtjes. De kunstenaar schept als het ware een buiten- en een binnenwereld, een met grote ambachtelijke perfectie vormgegeven veelkamerig huis van gebakken klei, waar het verbeelde dier als autonoom wezen vrolijk rondhuppelt.

Op zondag 28 januari wordt de expositie geopend door Daan Van Speybroeck, kunstfilosoof.

Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de kunstenaar wordt een catalogus uitgebracht met afbeeldingen van tentoongestelde werken en een korte terugblik op het oeuvre. Met een inleiding van Wim de Natris, kunsthistoricus/galeriehouder. Een essay van Daan Van Speybroeck completeert het geheel. Prijs € 15,00.

De laatste dag van de expositie is zondag 4 maart 2018.
wankel evenwicht   2013

beelden in gemengde technieken

27 oktober tot en met 1 december 2013


Bob Lejeune

Wankel evenwicht

Bob Lejeune (Boxmeer 1958) begon zijn opleiding aan de toenmalige Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Na het basisjaar ging hij zijn eigen weg. Hij volgde de Masterclass in Painting bij Tsjechisch-Duitse schilder Milan Kunc en nam deel aan een werkperiode onder leiding van de Japanse meesterpottenbakker Akio Takamori in het wereldberoemde keramische experimentele laboratorium, het Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC) in Den Bosch. Sindsdien heeft hij het “platte vlak” nagenoeg verlaten en maakt hij voornamelijk keramische beelden. Vooral dierfiguren zie je veelvuldig terug keren in zijn werk. Wat dat betreft staat hij in een oeroude traditie binnen de kunstgeschiedenis. Bob Lejeune woont en werkt in Nijmegen.

De dier- en mensfiguren van Bob Lejeune zijn sterk verhalend en hebben een bijna surrealistische uitstraling. De kunstenaar noemt zichzelf weliswaar geen verhalenverteller, maar zijn objecten vertellen wel degelijk een verhaal voor wie het wil horen. In deze eerste solotentoonstelling bij Galerie de Natris laat de Lejeune recent werk zien. In het vroegere werk was kleur belangrijk. De afzonderlijke onderdelen van de objecten werden geglazuurd met heldere kleuren in de sfeer van de porseleinen keramiek uit de tijd van de Rococo, begin 18e eeuw. Nu is het kleurgebruik veel soberder geworden, en concentreert Bob Lejeune zich meer en meer op de vorm. De monochromen glazuurlagen geven het object meer eenheid, meer visuele stevigheid. De beschouwer dient nu harder te werken om de verschillende lagen en de betekenis van het beeld te ontsluieren en te ontrafelen. Het werk laat zich niet meer zomaar uitpakken.

De titel van de tentoonstelling, Wankel evenwicht, is ontleend aan het beeld van de neushoorn. Dit stoere dier, model voor een tot werkelijkheid geworden fabeldier, moet boeten voor zijn populariteit: zijn hoorn is versierd met een soort Boeddhabeeld, een verwijzing naar het Verre Oosten waar gemalen neushoornpoeder beschouwd wordt als een voortreffelijk afrodisiacum. De in onze ogen vreemde gedachtekronkel wordt de neushoorn fataal. Is het beeld ironisch bedoeld of een aanklacht?

Zo op het eerste gezicht lijkt de tentoonstelling een vrolijke kermis van allerlei fantasierijke hersenspinseldieren van een verbeeldingrijke kunstenaar. Maar pas op, bij het werk van Bob Lejeune zit vaak een addertje onder het gras en kan de inhoud verrassend anders zijn.

festival der kunsten in bottendaal, nijmegen   2011

keramiek

13 november 2011


Op zondag 13 november 2011 van 13.00 uur tot 18.00 uur vindt het ‘Festival der Kunsten’ plaats in Bottendaal. Op deze middag laten professionele kunstenaars en artiesten die in Bottendaal wonen of werken hun kunst zien in de woonkamers van Bottendaalse inwoners.
Galerie de Natris heeft zijn woonkamer beschikbaar gesteld voor de keramische werken van de Bottendaalse kunstenaar Bob Lejeune.

Passepartouts (€ 2,50) zijn verkrijgbaar bij het Bakkerscafé in de Castellastraat (Dobbelmancomplex).

www.home.bottendaal.nl

site (c) martijn meeldijk & galerie de natris