over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 in stock

 contact

 links
bob lejeune


wankel evenwicht   2013

beelden in gemengde technieken

27 oktober tot en met 1 december 2013


Bob Lejeune

Wankel evenwicht

Bob Lejeune (Boxmeer 1958) begon zijn opleiding aan de toenmalige Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Na het basisjaar ging hij zijn eigen weg. Hij volgde de Masterclass in Painting bij Tsjechisch-Duitse schilder Milan Kunc en nam deel aan een werkperiode onder leiding van de Japanse meesterpottenbakker Akio Takamori in het wereldberoemde keramische experimentele laboratorium, het Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC) in Den Bosch. Sindsdien heeft hij het “platte vlak” nagenoeg verlaten en maakt hij voornamelijk keramische beelden. Vooral dierfiguren zie je veelvuldig terug keren in zijn werk. Wat dat betreft staat hij in een oeroude traditie binnen de kunstgeschiedenis. Bob Lejeune woont en werkt in Nijmegen.

De dier- en mensfiguren van Bob Lejeune zijn sterk verhalend en hebben een bijna surrealistische uitstraling. De kunstenaar noemt zichzelf weliswaar geen verhalenverteller, maar zijn objecten vertellen wel degelijk een verhaal voor wie het wil horen. In deze eerste solotentoonstelling bij Galerie de Natris laat de Lejeune recent werk zien. In het vroegere werk was kleur belangrijk. De afzonderlijke onderdelen van de objecten werden geglazuurd met heldere kleuren in de sfeer van de porseleinen keramiek uit de tijd van de Rococo, begin 18e eeuw. Nu is het kleurgebruik veel soberder geworden, en concentreert Bob Lejeune zich meer en meer op de vorm. De monochromen glazuurlagen geven het object meer eenheid, meer visuele stevigheid. De beschouwer dient nu harder te werken om de verschillende lagen en de betekenis van het beeld te ontsluieren en te ontrafelen. Het werk laat zich niet meer zomaar uitpakken.

De titel van de tentoonstelling, Wankel evenwicht, is ontleend aan het beeld van de neushoorn. Dit stoere dier, model voor een tot werkelijkheid geworden fabeldier, moet boeten voor zijn populariteit: zijn hoorn is versierd met een soort Boeddhabeeld, een verwijzing naar het Verre Oosten waar gemalen neushoornpoeder beschouwd wordt als een voortreffelijk afrodisiacum. De in onze ogen vreemde gedachtekronkel wordt de neushoorn fataal. Is het beeld ironisch bedoeld of een aanklacht?

Zo op het eerste gezicht lijkt de tentoonstelling een vrolijke kermis van allerlei fantasierijke hersenspinseldieren van een verbeeldingrijke kunstenaar. Maar pas op, bij het werk van Bob Lejeune zit vaak een addertje onder het gras en kan de inhoud verrassend anders zijn.

festival der kunsten in bottendaal, nijmegen   2011

keramiek

13 november 2011


Op zondag 13 november 2011 van 13.00 uur tot 18.00 uur vindt het ‘Festival der Kunsten’ plaats in Bottendaal. Op deze middag laten professionele kunstenaars en artiesten die in Bottendaal wonen of werken hun kunst zien in de woonkamers van Bottendaalse inwoners.
Galerie de Natris heeft zijn woonkamer beschikbaar gesteld voor de keramische werken van de Bottendaalse kunstenaar Bob Lejeune.

Passepartouts (€ 2,50) zijn verkrijgbaar bij het Bakkerscafé in de Castellastraat (Dobbelmancomplex).

www.home.bottendaal.nl

site (c) martijn meeldijk & galerie de natris