over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
funs erens


recent werk    2012

schilderijen en werken op papier

18 maart tot en met 22 april 2012


Op zondag 18 maart om 15.00 uur wordt de expositie geopend door Hans Timmer, uitgever van kunstboeken.

Over Funs Erens door Wim de Natris

Funs Erens (Valkenburg aan de Geul, 1962) studeerde in 1986 af, aan de Hogeschool voor de Kunsten Maastricht, afdeling Monumentale Vormgeving/Schilderen. Sinds de begin jaren ’90 van de vorige eeuw is hij ook als webdesigner / grafisch vormgever werkzaam in Nijmegen, de stad waarin hij woont en werkt.

De expositie in Galerie de Natris laat recent werk zien waarin een rode draad loopt van monumentaliteit in combinatie met de detaillering van het grafische, domeinen waarin de kunstenaar zich thuis voelt als een vis in het water. Die monumentaliteit zit overigens niet in de formaten van de werken maar in het gebruik van de beeldende middelen, zoals compositie en vormen.

Funs Erens is een mens die naar rust zoekt in onze, naar zijn gevoel, steeds hectischer wordende samenleving. De rust waarnaar hij zoekt herkent hij in natuurlijke processen om zich heen, waarin haast en tijd geen rol spelen. Analoog daaraan probeert de kunstenaar deze processen te verbeelden zonder daarbij de natuur letterlijk te imiteren. Zijn werken lijken op een uitvergroting van een microscopisch beeld waarin groei- en afbraakprocessen te zien zijn. Lijken erop, maar zijn het niet. In feite zoekt Funs Erens naar overeenkomsten in de structuur van de “natuurlijke” processen met die van de structuur in de schilderkunst, waarin toeval en berekening een rol lijken te spelen. Erens raakt hier een bekend fundamentele kunst filosofische vraagstelling die sinds Paul Cézanne door veel kunstenaars is gesteld: is een schilderij een imitatie van de werkelijkheid, of is een schilderij een op zichzelf staande nieuwe werkelijkheid? Het is duidelijk dat Funs Erens voor het laatste kiest: de natuur moge dan wel een inspiratiebron zijn die zijn verbeeldingskracht aandrijft, maar het werk zelf is niet meer en niet minder dan het werk zelf: het dient bekeken te worden als een nieuwe entiteit, die an sich volkomen los staat aan welke herinnering van de ons omringende werkelijkheid.

Daarin ligt de poëtische kracht van de schilderijen en werken op papier van Funs Erens. Door zijn beheersing van de schilder- en tekentechnieken te combineren met een flinke dosis (gestuurd) toeval schept hij nieuwe werkelijkheden waarin de beschouwer kan ronddwalen op zijn eigen manier. De kunstenaar is in dit proces de voorwaarde scheppende motor die de verbeeldingskracht van de beschouwer aandrijft.

Kortom, geconfronteerd worden met het werk van Funs Erens is gewoon hard werken.

http://www.funserens.nl/index.phpsite (c) martijn meeldijk & galerie de natris