over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
geert-jan van oostende


a state of mind   2014

objecten, tekeningen, schilderijen

27 april tot en met 1 juni 2014
geert-jan van oostende

a state of mind recent werk

Het atelier van beeldend kunstenaar Geert-Jan van Oostende (Utrecht 1941) lijkt nog het meeste op een Wunderkammer. De wanden hangen vol met grote en kleine schilderijen, tekeningen en collage-achtige objecten. Op de grond objecten van allerlei aard, aangevuld met opengeslagen boeken en tijdschriften. Boekenkasten en werktafels. De ruimte van een magiër op zoek naar de Steen der Wijzen. Sommige werken zijn voltooid, anderen moeten nog voltooid worden. Of is alles eigenlijk work in progress? Wat aan de muur hangt of op de grond ligt of staat is één grote “samenzwering” volgens de kunstenaar. Voortdurend wordt er geschoven, verplaatst, bijgelegd, weg gehaald, zoals de voortdurend veranderende wereld om ons heen, zo verandert de werkplaats van Geert-Jan van Oostende bijna dagelijks. Het verhaal van zijn lange artistieke onderzoek is de inboedel van dat kabinet.

De inrichting van de expositie in Galerie de Natris van zijn recente werk lijkt veel op die van de Wunderkammer van het atelier. Er is één groot verschil: de Kammer wordt gedurende de zes weken van de tentoonstelling niet veranderd. De objecten blijven onaangeroerd, worden niet verschoven of verhangen, er wordt niets aan toegevoegd. Door die verstilling wordt het duidelijk wat Geert-Jan van Oostende bezighoudt: het ordenen van de dingen om te laten zien dat wat ons omringt iets met elkaar doet, als het ware een coherent verhaal vormt. Ofwel het verhaal van de kunstenaar zelf. Onbedoeld, maar toch duidelijk zichtbaar komt in die dispositie de grafische achtergrond van de kunstenaar tot uitdrukking in het spelen met lijnen in de werken zelf en in de onderlinge “samenzwering” die de werken aangaan. Dat onderlinge moet ook gezocht en gevonden worden in het spelen met elementaire artistieke beeldende middelen, zoals licht en donker, klein en groot, kleur en vorm, twee- en driedimensionaal. Dat spel is altijd aanwezig in het werk van Geert-Jan van Oostende, maar in zijn recente werk zie je dat hij weer terugkeert naar zijn vroegere werk waarin eenvoud en simpelheid zonder pathos de overhand had. De terugkeer naar het “oude” is niet sentimenteel maar juist heel verfrissend.

In dat verfrissende van het oude laat Geert-Jan van Oostende zien, dat zijn artistieke onderzoektocht nog lang niet is voltooid. Integendeel het is nog in volle gang, zijn Steen der Wijzen heeft hij nog niet gevonden. Voor ons, bezoekers van zijn Wunderkammer, heel plezierig, want de presentatie van de stand van zaken van het artistieke onderzoek levert een ogenprikkelend schouwspel op.


De expositie wordt door Frank van de Schoor, conservator moderne kunst - Museum Het Valkhof op zondag 27 april om 15.00 uur geopend.

site (c) martijn meeldijk & galerie de natris