over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
ger m.a. straten


computer generated artworks   2012

prints op kunststof plaat

9 september tot en met 14 oktober 2012


Ger M.A. Straten (1944 Wijchen) draagt aardig wat bagage met zich mee: bouwkundig tekenaar, architect, grafische vormgever, ontwerper en computerprogrammeur in de grafische wereld. Techniek en een gevoel voor schoonheid in één. In een groot deel van zijn leven was voor het pure kunstenaarschap geen plaats, te veel tijd ging op aan het praktische werk, het ervaren en ontdekken van nieuwe zaken. Pas de laatste jaren is hij bezig om die ervaringen en ontdekkingen om te zetten in vrije beelden, niet gehinderd door dwingende randvoorwaarden.
Computer generated artworks in Galerie de Natris is de eerste solotentoonstelling van Ger M.A. Straten.

Het behoeft geen verbazing te wekken dat Ger M.A. Straten de computer, het beeldscherm en de printer als zijn “schildergereedschap” gebruikt. Zijn werk is wanneer men de code kent -het programma en de parameters die de kunstenaar hanteert- in principe oneindig reproduceerbaar en manipuleerbaar.
Dat lijkt voorspelbare beelden op te leveren, maar niets minder is waar. De kunstenaar stuurt door zijn ingrepen het computerprogramma in een richting die hij vooraf bepaalt. Bijvoorbeeld door bepaalde parameters op te geven kan het computersysteem “zelfstandig” een beeld uitwerken. Dat beeld wordt vervolgens bewerkt en uiteindelijk door de kunstenaar als definitief, dus als het beoogde kunstwerk vastgelegd. Een ingewikkelde en tijdrovende procedure die van de kunstenaar een monnikengeduld vereist.
Aanvankelijk experimenteerde Ger M.A. Straten met abstracte geometrische basisvormen op basis van vooraf gestelde getallenreeksen. Experimenten die echter tot gigantische hoeveelheden van oplossingen leidden, die weliswaar de mogelijkheden van het werken met een computer volledig uitbuitten, maar waarvan je je af kon vragen waarin het “Künstlerisches” te vinden was.

In zijn jongste werk is Ger. M.A. Straten de computer meer gaan gebruiken als een soort penseel waarmee je uitstekende configuraties met lijnen en kleuren kunt maken. Het is fascinerend om te zien hoe hij bijna in de traditie van de Russische Constructivisten, zoals Tatlin, Rodchenko en El Lissitsky, uitgebalanceerde beeldenreeksen weet te scheppen die met lijn, kleur en compositie het oog weten te strelen. Dat het werk met een uiterste precisie en perfectie is uitgevoerd zonder een voorspelbare en droge saaiheid op te roepen is een bijzondere verdienste van de kunstenaar waarbij zijn vakmanschap en verbeeldingskracht de onderlegger zijn.

Ger M.A. Straten weet het niveau van de digitale kunst tot een spannende zintuigelijke belevenis te verheffen die een vergelijking met de traditioneel schilderkunst glansrijk doorstaat.
site (c) martijn meeldijk & galerie de natris