veranderingen 2010objecten
11 april tot en met 23 mei 2010 Over Henriëtta van de Westelaken door Wim de Natris
Het werk van Henriëtta van de Westelaken (1950) is voor de één een open boek, dat voor de andere gesloten blijft, voor de één toegankelijk, terwijl de ander voor een gesloten deur staat. Die meerduidigheid op de grens van het extreme is verwarrend, want de kunstenaar laat de kijker op die manier in het ongewisse. Nooit doet zij eenduidige uitspraken, zij neemt in haar werk geen expliciete stelling voor of tegen iets.
Maar moet de kunstenaar wel altijd iets te melden hebben, een boodschap uitdragen? Van oudsher is de beeldende kunst het medium bij uitstek geweest in het nabootsen van de werkelijkheid, het als het ware evenaren of zelfs perfectioneren van de ons omringende wereld. Daarnaast kan een opdrachtgever de kunstenaar opleggen wat hij wil bereiken met het beoogde kunstwerk. De kunstenaar zal daaraan dan moeten voldoen. Ook kan de kunstenaar kan zelf een boodschap of betrokkenheid met een zaak willen uitstralen door middel van zijn kunstwerk. Terwijl eveneens het oplossen en het verbeelden van artistieke problemen uitgangspunt kan zijn.
Maar een kunstwerk kan ook ontstaan vanuit een soort innerlijk dadendrang, de drang om iets te maken. Het volgen van de intuïtie speelt dan eerder de belangrijkste rol in het ontstaansproces van het kunstwerk dan een van te voren bedacht uitgangspunt of doel. Henriëtta van de Westelaken is iemand die zo werkt. Zij heeft geen theorie vooraf, soms zelfs geen idee van hoe of wat. Ze “moet” dingen maken. Ze begint gewoon met het veranderen van of toevoegen van elementen aan een bestaand object dat ze op haar weg is tegengekomen. Zo is een aantal op deze expositie geëxposeerde werken gebaseerd op herkenbare traditionele gezelschapspelletjes. Deze spelletjes is de kunstenaar “tegengekomen”. Ze zijn gebruikt als uitgangspunt voor een werk en veranderd in een nieuw object met een andere functie en een andere betekenis. Als gezelschapspelletjes kunnen ze niet meer gebruikt worden. Het vertrekpunt, het gezelschapsspel, blijft echter wel herkenbaar, maar het nieuwe beeld kan een uitbreiding van het doel of de betekenis van het oorspronkelijke object zelf oproepen.
Het proces van veranderen en toevoegen verloopt intuïtief, niet planmatig. Voor Henriëtta van de Westelaken hoeven theorieën en boodschappen niet: kunstwerken bedenken en maken vindt ze gewoon een plezierige bezigheid.
Op zondag 11 april 2010 wordt de expositie feestelijk geopend om 15.00 uur door Gonda van der Zwaag, beeldend kunstenaar en zangeres.
De laatste dag van de expositie is zondag 23 mei 2010.
| | 




|