over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
inette van wijck


upside down   2011

23 januari tot en met 27 februari 2011


Over Inette van Wijck door Wim de Natris

Inette van Wijck (Beek, Gld. 1956) werd opgeleid door de Kunstacademie in Tilburg en de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Naast haar werk als beeldend kunstenaar is zij actief in de educatieve kunstsector o.a. bij het Kröller-Müller Museum. Zij woont en werkt in Nijmegen.

Tilburg schoolde haar in materiaalonderzoek en –gebruik, Arnhem in de aandacht voor het idee. Een gelukkige combinatie die nog steeds af te lezen valt in het oeuvre van Inette van Wijck, ook in deze jongste tentoonstelling in Galerie de Natris.

Met keramiek en giettechnieken is de kunstenaar vertrouwt. De keramische eilanden, die op het eerste gezicht simpele keramische vormen lijken, zijn gecompliceerder dan je denkt: zij bestaan uit één vorm die tot stand is gekomen door een verbinding van positieve en negatieve afdrukken. Die twee afdrukken op hun beurt zijn vormen van het menselijk lichaam. Door de nieuwe vorm die ontstaan is door de verbinding zijn zij nauwelijks als zodanig herkenbaar.

De landschappelijke weefsels zijn gemaakt van bronzen zeven (de zeven waren onderdelen van pulpmachines die in de kartonindustrie worden gebruikt). Voor Inette van Wijck een nieuw materiaal dat om experimenten vraagt. De uitkomsten van die experimenten laat zij nu zien in Galerie de Natris.

Experimenten met zeer uiteenlopende materialen (metaal en klei) en technieken, maar toch samengebracht in één idee: het landschap en nog specifieker een onderdeel daarvan, het eiland. De keramische eilanden ontstonden naar aanleiding van impressies van een verblijf op de Shetlandeilanden en een reis naar IJsland. Zoals wolken kunnen inspireren tot het bedenken van fantasielandschappen zo is het menselijk lichaam voor Inette van Wijck inspiratiebron geweest voor het scheppen van eilanden. De terracottakleurige eilanden zijn aan de onderkant blauw geschilderd waarmee de onderwaterlijn wordt gesuggereerd. Je ziet ze bijna drijven op het water zoals ijsbergen.
Heel anders zijn de eilanden uit metaal. Zij zijn bijna bij toeval ontstaan door uit de weefsels van de zeven materiaal weg te halen, waardoor de suggestie wordt gewekt van een landschap met wuivend riet. Later ontstonden in deze reliëfs als vanzelf een soort eilanden.

Wat het werk van Inette van Wijck spannend maakt is dat zij met verschillende materialen en technieken het landschap vertaalt in 3-dimensionale beelden. Een vertaalslag waar weinig beeldend kunstenaars zich mee hebben bezig houden, maar die zoals de tentoonstelling van het recente werk van Inette van Wijck laat zien, ondertussen wel spannende beelden oplevert.

De laatste dag van de expositie is zondag 27 februari 2011.site (c) martijn meeldijk & galerie de natris