over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands PoŽzie Centrum

 contact
jeanette janssen


boudoir   2009

installatie

29 november 2009 tot en met 3 januari 2010


De expositie wordt geopend door Geert Schiks, beeldend kunstenaar

Over Jeanette Janssen door Wim de Natris

Jeanette Janssen (1958) is een gedreven mens. Ze wilde persť kunstenaar worden en dat is haar dan ook gelukt, al volgde ze de Academie voor Beeldende Kunsten te Maastricht op niet meer zo heel jeugdige leeftijd. Toen kwam de praktijk van het kunstenaarschap en die was weerbarstiger. Om toch haar artistieke ideeŽn te kunnen uitdragen moest er zoals bij velen gewoon brood op de plank komen. Ze volgde een nieuwe opleiding, vond werk en daarbij ook de tijd en de ruimte om haar artistieke gedachten in beelden om te zetten. Zij woont en werkt nu in Nijmegen.

Al vanaf 1994 is zij gefascineerd door het fenomeen boudoir. Het boudoir (letterlijk pruilkamer) ontstaan in de XVIIIe eeuw in Frankrijk was voor vrouwen van goede doen de ultieme plek om zich ďvrouwĒ te voelen. Hier in de vaak elegante ruimte kon de vrouw des huizes ongestoord haar dingen doen, haar gasten ontvangen, en zich vermeien met gekwebbel of intellectuele gedachten.
Het genre boudoirfotografie, waarbij de nadruk op erotiek ligt Ėen dat heeft niets te maken met het historische boudoir- heeft het begrip boudoir een negatieve connotatie gegeven, die onterecht is.

Jeanette Janssen lijkt die negatieve connotatie te willen weerleggen. Voor haar is het boudoir inhoudelijk een positieve weerspiegeling van het vrouwelijk denken en voelen: een combinatie van frivoliteit en ernst. Als beeld is voor haar het boudoir de architecturale weerspiegeling van een persoonlijke, intieme vrouwelijke wereld van dromen en fantasieŽn, waarbij juist ook de inrichting een belangrijke rol in speelt evenals bij zijn historische voorgangers.

Haar al lang lopende project heeft met deze expositie in Galerie De Natris een voorlopig eindpunt gevonden: het eigentijdse boudoir is voltooid, de kamer is ingericht en de gastvrouw kan haar gasten ontvangen en vervolgens genieten van haar eigen plek, speciaal door haar en voor haar gecreŽerd. ďIn mijn boudoir creŽer ik een open, onafhankelijke manier van leven, denken en voelenĒ, zo stelt de kunstenaar, en wij zijn als gasten uitgenodigd om kennis te nemen met die wereld.site (c) martijn meeldijk & galerie de natris