over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
josée wuyts en frans de groot


de abstracte prenten   2012

28 oktober tot en met 2 december 2012


De abstracte prenten

Josée Wuyts (Leuven, België 2-8-1961) en Frans de Groot (Rotterdam 10-7-1949) werken sinds 1990 gezamenlijk aan grafische projecten. Vanaf dat moment treden zij ook gezamenlijk naar buiten via talloze tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Nu laten zij voor het eerst sinds jaren weer werk zien in Nijmegen, de stad waar zij wonen en werken.
Wuyts heeft zich bekwaamd op het gebied van de kalligrafie, typografie en grafiek, de Groot heeft zijn scholing voltooid aan de Willem de Kooning Academie Rotterdam, afdeling schilderen en grafiek. Werk van het duo bevindt zich in vele particuliere en openbare collecties.

Samenwerkingsverbanden tussen kunstenaars zijn in de kunstgeschiedenis niet vreemd. Dadaïsten, Surrealisten en ook de leden van de groep Cobra presenteerden regelmatig werk dat met zijn tweeën was gemaakt; meestal ging het dan om een gezamenlijke inbreng van een beeldend kunstenaar en een dichter. Dat geldt niet zonder meer voor Wuyts en de Groot, hoewel Wuyts soms wel de “tekstgraficus” is. Hun werk moet je goed kennen om te zien wie welke bijdrage heeft geleverd. Soms weten ze het zelf niet precies meer, omdat het werk op een intuïtieve manier tot stand komt en niet ontstaat vanuit een vooraf opgelegde taakindeling.

Dit intensieve samenwerkingsverband levert fascinerend werk op dat zich beweegt tussen figuratie en non-figuratie. Het experiment met diverse grafische technieken -verschillende hoog- en diepdruktechnieken, zoals ets, aquatint, droge naald, hout- en linosnede- gecombineerd in één prent wordt daarbij niet uit de weg gegaan. Ook de geometrisch vorm van klassieke prent (vierkant, rechthoekig) wordt aan een nader onderzoek onderworpen dat kan leiden tot allesbehalve vertrouwde bladvormen.

Voor deze expositie in Galerie de Natris is een selectie gemaakt die bestaat uit recent non-figuratief werk. Hierin spelen de beide kunstenaars in een en hetzelfde beeldvlak met expressie en geometrie, met ritme en lijnen, en met hier en daar een voorzichtig kleuraccent.
Dat alles in een harmonieus samenspel. Kortom met puur beeldende middelen wordt een beeld gecreëerd dat op het netvlies blijft branden. Van wie welke bijdrage is, van Josée Wuyts of van Frans de Groot, doet er dan niet meer toe.

Een bijzonder kunstenaarsduo met bijzonder werk dat laat zien, dat er ook in het digitale tijdperk met traditionele druktechnieken nog steeds spannende beelden gemaakt worden.
site (c) martijn meeldijk & galerie de natris