over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands PoŽzie Centrum

 contact
kassiel gerrits


wovon man nicht reden kann, soll man zeigen   2009

houtsneden

18 oktober tot en met 22 november 2009


De expositie wordt op zondag 18 oktober om 15.00 uur feestelijk geopend.

Over Kassiel Gerrits door Wim de Natris

wovon man nicht reden kann, soll man zeigen

Houtsneden

Kassiel Gerrits (1950) is een veelzijdig mens. Hij volgde de avondopleiding schilderen, tekenen en grafische technieken aan de toenmalige Academie voor beeldende kunsten in Arnhem, het tegenwoordige ARTEZ, reisde daarna zowat de hele wereld rond, stortte zich op alles wat met de doedelzak te maken had en vond ondertussen nog tijd om zich hartstochtelijk bezig te houden met artistieke activiteiten van allerlei aard.

Zijn favoriete uitdrukkingsmiddel is hij in al die jaren, ondanks vele experimenten in andere kunstrichtingen, trouw gebleven: de houtsnede. Een bijna door geen enkele kunstenaar meer toegepaste techniek, maar waarin Gerrits zich heeft ontwikkeld tot een meester op eenzame hoogte.

In tegenstelling tot de kunstenaar als een zeer levendig overkomend mens is zijn werk beheerst en rustgevend. De non-figuratieve composities, of deze nu op klein of groot formaat zijn afgedrukt, zijn altijd monumentaal. Een monumentaliteit die Gerrits weet op te bouwen door een strenge selectie van de beeldende middelen. Alleen lijnen en vlakken, vaak symmetrisch in het totaalbeeld geordend, maken de dienst uit. Soms een combinatie van lijnen en vlakken, dan weer alleen vlakken of lijnen, door uiterst subtiele maatverhoudingen met elkaar in evenwicht gebracht.

De laatste jaren experimenteert Gerrits met afdrukken van doorgesneden bamboestengels of andere houtsoorten waardoor de afdrukken een soms nauwelijks waarneembare textuur krijgen die het beeld een subtiele plastische uitstraling geven. Overigens een uiterst precieze en veel geduld eisende manier van werken die je niet onmiddellijk af kunt lezen uit het eindresultaat.

Hoewel Kassiel Gerrits heeft veel geŽxposeerd en werk opgenomen is in belangrijke museumcollecties heeft hij de laatste jaren niet uitdrukkelijk aan de weg getimmerd. De expositie in Galerie de Natris is daarom bijzonder. Enerzijds laat de expositie zien, dat Kassiel Gerrits allesbehalve heeft stilgezeten, anderzijds Ėen dat is veel wezenlijker- laat hij zien dat zijn werk nog steeds in ontwikkeling is en evolueert naar een sublieme vorm van eenvoud, rust en evenwicht.

http://www.youtube.com/watch?v=7ZOWDV3g6MI

site (c) martijn meeldijk & galerie de natris