over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Pozie Centrum

 contact
lobke burgers


you btter not enter!   2010

installatie

12 september tot en met 17 oktober 2010


De expositie wordt op zondag 12 september 2010 om 15.00 uur geopend met muzikale omlijsting van het Winssense kinderkoor Dingedong

Over Lobke Burgers door Wim de Natris

Lobke Burgers (Nijmegen 1978) studeerde bijna tien jaar geleden af aan de afdeling Vrije Kunst van AKV/St.Joost in Den Bosch. In 2008 ontving zij van de gemeente Nijmegen de Alcunus Cultuurprijs, een aanmoedigingsprijs voor startende kunstenaars.
Lobke Burgers woont en werkt in Nijmegen.

Die aanmoedigingsprijs was terecht, maar Burgers hoeft eigenlijk niet aangemoedigd te worden, dat doet ze zelf wel. Haar tijd gebruikt ze goed: een hoge productie met een onverminderd hoge beeldkwaliteit. Haar lange lijst van tentoonstellingen in de afgelopen jaren getuigt daarvan.

Zij is een kunstenaar van deze tijd. Het liefst werkt ze aan installatieachtige projecten. Daarin kan ze haar verbeeldingskracht ten volle uitbuiten en uitputtend experimenteren met materialen en technieken. Ze lijkt van alle markten thuis, zelfs lichtarmaturen zitten in het pakket.
Er lopen een paar rode draden door haar wonderlijke wereld: aandacht voor de uiterlijke verschijningsvorm van dieren maar met menselijke trekjes zoals in fabels. Burgers verwijst hierin naar de treurigheid van de menselijke soort. De onschuldigheid van het dier staat haaks op de schuldigheid van de mens. Mensen lijken op dieren in hun handelen, maar in tegenstelling tot dieren zijn ze bewust bezig elkaar en de plek waar ze leven te vernietigen. Lobke Burgers staat duidelijk kritisch in de haar omringende samenleving. Toch heeft de kunstenares niet echt een sombere kijk op het menselijk bestaan daarvoor is ze zelf een te optimistisch mens. Er dan ook veel humor in haar werk.
Elke keer weer blijven nieuwe projecten van Lobke Burgers verbazen en maken ze je nieuwsgierig naar het achterliggende verhaal. De lach- en traanbenadering van deze artistieke duizendpoot kan wel verwarrend werken: moet je nu lachen of huilen, of allebei tegelijk?

In Galerie de Natris is nu haar jongste, karakteristiek Burgeriaanse project te zien. Een kudde schapen die hun kleine omheinde wei, gewapend met gouden geweren, verdedigen. Enerzijds wil Lobke de onzinnigheid van oorlog laten zien: de mens die als een kuddedier achteloos zijn leider volgt, vaak zonder daarbij zelf na te denken. Anderzijds kan de mens zich normaliter makkelijk in de leefomgeving van het schaap begeven, met alle gevolgen van dien, maar het schaap is nu aan de macht!

Lobke Burgers: http://www.lobkeburgers.nl/


site (c) martijn meeldijk & galerie de natris