over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands PoŽzie Centrum

 contact
niki murphy


objecten   2019

VERLENGD TOT EN MET ZONDAG 30 JUNI

5 mei tot en met 30 juni 2019


Niki Murphy

Muurwerken recent werk 5 mei - 30 juni 2019 | pinksteren gesloten.

Na studies aan verschillende kunstacademies, St. Joost in Breda, Rietveld Academie in Amsterdam, academies in Berlin, Cambridge en DŁsseldorf, kwam Niki Murphy (Breda 1962) in 2008 in Rotterdam terecht. Daar besloot zij alsnog haar zoektocht af te ronden bij de Nieuwe Akademie Utrecht. Zij werkt en woont in Rotterdam.

Als kind tekende ze graag en veel. Haar biologieleraar leerde haar de betekenis van het begrip biotoop kennen, een ontdekking die in haar latere werk een belangrijke rol zou gaan spelen. De ontdekking van de ruimte om je heen en hoe die ruimte ingrijpend kan veranderen door een subtiele ingreep.

Als werkzaam beeldend kunstenaar bleef aanvankelijk het tekenen haar belangrijkste manier van uitdrukken. Het tekenen was toen een heroriŽntering op het bestaan, grip krijgen op de wereld, zoals in haar kindertijd. Grote tekeningen in een scala van verschillende tekentechnieken. Enkele jaren geleden gooide zij het roer om. Het tekenen gaf te weinig mogelijkheden voor haar om de driedimensionale ruimte diepgaander te verstaan. De oplossing vond de kunstenaar aanvankelijk in het construeren van installaties via diaprojecties en diacollages. Maar ook die oplossing bevredigde niet omdat het resultaat (toch weer) tweedimensionale beelden opleverde.

Tijdens een werkperiode in ArToll, een kunstlaboratorium in Bedburg-Hau (bij Kleve, Duitsland) ontdekte ze dat je een tekening als het ware uit de muur kunt trekken. Zo ontstonden de muurassemblages: subtiele, tekenachtige, ijle constructies opgebouwd uit onderdelen van elektronische apparatuur die, hoe jong dan ook, alweer in onbruik is geraakt, zoals cassetterecorders en walkmans. Deze ontdekking gaf haar een ruime armslag om de ruimte dieper te exploreren. Op het ogenblik is zij bezig om in de muurassemblages uitgeknipte papieren plattegronden te verwerken, waarmee zij haar ervaringen met een werkelijke fysieke ruimte verder uitbouwt.

Deze nieuw ingeslagen weg en nog niet eerder in een publieke ruimte getoonde verrassende en speelse muurassemblages van Niki Murphy zijn nu te zien in Galerie de Natris.

De opening op zondag 5 mei 15.00 uur wordt verzorgd door Ria Roerdink, beeldend kunstenaar | performer, en Jan Hoenselaar, muzikant.

De laatste dag van de expositie is zondag 30 juni 2019.


site (c) martijn meeldijk & galerie de natris