over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands PoŽzie Centrum

 contact
open monumentendag


   2017

9 september 2017


Op de Open Monumentendag wordt je rondgeleid door de benedenverdieping van het pand Van Dulckenstraat 20. Het pand is gebouwd tussen 1904 van 1906 in bescheiden Nederlands Jugendstilstijl als winkel/woon/werkpand.

De tegenwoordige galerieruimte was de winkelruimte waar haarden, kachels, haardgerei en fornuizen werden verkocht.
Achter de winkel ligt de werkplaats, een smederij die - uniek voor Nijmegen, zelfs voor Nederland - bewaard is gebleven.

Het pand geeft een goede indruk van leven en werken in een kleinschalig ambachtelijk bedrijf in een stedelijke omgeving aan het begin van de vorige eeuw.

kunst & ambacht   2015

12 september tot en met 13 september 2015


De voormalige burgersmederij van J. Hoekstra & Zoon stamt uit het begin van de 20e eeuw. Er werden kachels, haarden en fornuizen en alles wat daarbij hoorde geassembleerd, gerepareerd en verkocht. In het achterhuis was het bedrijfsgedeelte, in het voorhuis de winkel met daarboven het woonhuis. De smederij is bewoonbaar gemaakt met handhaving van de karakteristieke elementen zoals smidsvuur en werkbanken. In de winkel is nu de galerie gevestigd. Op dit moment exposeert er de Nijmeegse kunstenaar Karin Elfrink.

site (c) martijn meeldijk & galerie de natris