over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
rené brouns


de dagtekeningen   2014

tekeningen op papier

19 januari tot en met 23 februari 2014


René Brouns


De dagtekeningen tekeningen

Zondag 19 januari tot en met zondag 23 februari

Rond de eeuwwisseling wist beeldend kunstenaar René Brouns (Roermond 1957) jaren achtereen anoniem posters gemaakt op krantenpapier op allerlei plekken in de openbare ruimte aan te brengen. Zijn blauw-grijs beschilderde kranten waren in die jaren onlosmakelijk verbonden met het straatbeeld van Nijmegen.

Dat was toen. Brouns altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om zijn in beelden omgezette ideeën op een onorthodoxe manier aan de man te brengen bedacht wat anders, meer aansluitend bij de eigentijdse media. Sinds eind 2012 stuurt hij aan wie het wil met een onregelmatige regelmatigheid via e-mail spannende tekeningen. Het zijn er nu ruim honderd. Tekeningen, die je elke keer blijven verrassen, wanneer je ze in je elektronische brievenbus krijgt. Zoals destijds de posters met hun wonderlijke beeld en de meest onverwachte plekken je verraste. En ze roepen ook dezelfde vragen op als toen. Waar gaan ze eigenlijk over? Wat wil de kunstenaar ons vertellen? Is er een rode draad? Zijn ze expliciet politiek geladen? Vaak lijkt er geen touw aan vast te knopen. Maar toch. De tekeningen zijn onmiskenbaar van een artistieke hand. De inhoud, vaak met een droge, bijna Engelse humor á la Monty Python, wijst ook in één richting. Het is alsof de kunstenaar voortdurend met beelden reageert op de wereld om hem heen waarbij hij zich laat inspireren door wat er toevallig in de buurt is of wat hem op dat moment bezighoudt. Alsof de wereld hem voortdurend verbaast. Iemand die duidelijk plezier heeft in zijn scheppingsdrang en in zijn scheppingen. Geen fanate boodschapper in ieder geval.

Met die tekeningen is ook iets aan de hand. Ze lijken op het eerste gezicht onbeholpens, onhandig op het kinderlijke af. Maar schijnt bedriegt. Dat onbeholpene en dat stuntelige verraadt tegelijkertijd een maker die de tekenpen als geen ander beheerst. Overigens niet alleen de tekenpen, maar ook andere tekenmiddelen en -materialen worden in de vaak collageachtige e-mailtekeningen gehanteerd. Alleen dat zie je niet bij een digitale presentatie.

Daarom ook deze tentoonstelling in Galerie de Natris. De digitale presentatie bereikt weliswaar een groot publiek, maar verbergt de pracht van het fysieke beeldproduct. Je kunt gemakkelijk verslaafd raken aan de digitale dagtekeningen van René Brouns, maar om de directe uitstraling en de kracht van de tekeningen te ervaren is een fysieke confrontatie bijna een must. Die is toch heel anders dan via een beeldscherm.

De expositie wordt op zondag 19 januari om 15.00 uur geopend door de kunstenaar.
site (c) martijn meeldijk & galerie de natris