over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
robert ter windt
www.robert-terwindt.nl


schilderijen 2010-2015   2015

schilderkunst

8 oktober 2015


Robert Terwindt

Schilderijen 2010-2015

18 oktober tot en met 22 november 2015


Robert Terwindt (1940 Nijmegen) had eigenlijk een vak moeten leren waarmee hij brood op de plank kon verdienen maar hij koos heel eigenzinnig een onbestendiger toekomst, voor het beroep van kunstschilder. Voor wie zijn werk een beetje kent gelukkig maar, want zijn kleurrijke olieverfschilderijen zijn een lust voor het oog. Robert Terwindt woont en werkt in Berg en Dal.

Die eigenzinnigheid is hem altijd eigen geweest. Zijn manier om uitdrukking van de wereld in olieverf te geven is niet in een pennenstreek te beschrijven. Het enige dat je kunt zeggen dat er in zijn manier van schilderen een paar constanten zitten. Balanceren op het randje van de non-figuratie bijvoorbeeld. Grote kleurvlakken ‘knallen’ soms letterlijk van het doek, waarbij het niet altijd gemakkelijk is om vast te stellen wat het schilderij voorstelt. Maar, wanneer je aandachtig blijft kijken zie je het schilderij zichzelf als het ware openbaren. Het kan zich voorstellen als een stilleven, woeste paarden of een strandscene. Bij Robert Terwindt moet je als kijker soms hard werken, dat is een ding wat duidelijk is. Hij is daar zelf heel duidelijk over: ‘non-figuratief heeft mij nooit aangetrokken, ik schilder altijd in series met een bepaald onderwerp dat me op dat moment bezighoudt. Dus, hoe dan ook ik refereer altijd aan de werkelijkheid.’

Een vast gegeven zijn ook de sprankelende kleuren van Terwindts werk. Van een Terwindt wordt je vrolijk hoor je vaak van mensen die zijn schilderijen kennen. Zelfs ondanks het feit dat sommige werken niet bepaald een vrolijk onderwerp hebben zoals een serie die gewijd is aan krijgstonelen van ridders met paarden. Niet bepaald iets om vrolijk van te worden. En toch als die kleurenpracht dan ziet vergeet je het dramatische onderwerp van het schilderij in kwestie.

In deze tentoonstelling waarin werk te zien dat de schilder maakte in de afgelopen vijf jaar -Robert Terwindt is dit jaar 75 geworden, maar denkt er niet over om met pensioen te gaan- zien we alle ingrediënten van wat daar voor lag terug. Even fris en vitaal als altijd.
Wel is opvallend dat er veel schilderijen als onderwerp “de zee” hebben, hoewel Terwindt zich zeker geen maritieme schilder zal willen noemen. Aan hokjes heeft hij een hekel. Terecht, Robert Terwindts schilderijen zijn er om van te genieten en niet om in hokjes te zetten, zoals ook de schilder zelf geniet van het schilderen.

De laatste dag van de expositie is zondag 22 november 2015.
site (c) martijn meeldijk & galerie de natris