over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
rudi van dijk


recent werk   2007

schilderijen en tekeningen

4 november tot en met 16 december 2007


Over Rudi van Dijk door Wim de Natris

Er was eens een kunstenaar die de opdracht had gekregen om een zwaan te tekenen. Die opdrachtgever kwam regelmatig op zijn atelier kijken, hoe het werk vorderde. Telkens weer moest de schilder hem teleurstellen. Hij kon nog niets laten zien. Eindelijk na enkele jaren kon hij de opdrachtgever de tekening van een zwaan overhandigen. De opdrachtgever was verrukt: zoŽn perfecte tekening van een zwaan had hij nog nooit gezien.
Uiteraard was hij zeer tevreden, maar hij had nog een prangende vraag: wat had de kunstenaar al die tijd nu gedaan? "Wel", zei de kunstenaar, "dit!" Hij trok een gigantische ladekast open, waarin duizenden tekeningen van zwanen lagen. "Pas met de laatste tekening was ik tevreden, dus die is voor U", was het zijn enige uitleg.

ZoŽn kunstenaar is Rudi van Dijk. Zijn omvangrijk oeuvre -van installaties tot tekeningen- is een voortdurende queeste naar de essentie van waarneming van het landschap zonder dat een landschap te zien is.

De laatste drie jaar wordt dat onderzoek vooral gedaan op het platte vlak. Schilderijen (olieverf op paneel of linnen) in klein formaat met een enkel groter doek, gouaches en kleine houtskooltekeningen, soms in combinatie met inkt.

Op het eerste gezicht lijkt het werk van de laatste jaren een zoeken naar wat je met beeldaspecten, zoals maat, kleur en de handeling van het schilderen en tekenen zelf, kunt doen. Ook het onderzoek naar de mogelijkheden van het materiaal, de verf en het tekenmateriaal. Wat kun je allemaal met gelaagheid, menging, opbouw, transparantie of dekkende materiaal? Allemaal puur formele aspecten.
Maar de queeste van Rudi van Dijk speelt zich niet alleen aan de oppervlakte af van het doek, paneel of papier. Ook de werkelijke ervaring van de kunstenaar van de waarneembare wereld speelt een niet te onderschatte rol in zijn werk, ook al is daarvan letterlijk niets te zien.
Rudi van Dijk is een fervente wandelaar. Het liefst zoekt hij, als een ware romanticus, plekken op waar je nog ruimte en stilte kunt ervaren, zoals de weidse landschappen en ondoordringbare bossen in Duitsland, Polen en de Scandinavische landen. Zo is er op de expositie een reeks gouaches te zien, waarbij de ervaring van een boswandeling in dichte mist de grondslag is. Mist als ervaring van een oneindige ruimte. Het oerbos met zijn geheimzinnige sfeer waar je in opgeslokt wordt en afstand en ruimte betrekkelijk worden.
De essentie van de ervaring van die wandelingen te verbeelden is de laatste jaren een constante in het werk van de kunstenaar.

Bij figuratief werk zie je wat je ziet, het is tenslotte een herkenbare weerslag van een waarneming van de wereld. Maar ook daarbij is het vaak oppassen, want het achterliggende verhaal kan die zichtbaar gemaakte werkelijkheid een volstrekt andere interpretatie geven. Bij het werk van Rudi van Dijk is het precies andersom. De werkelijkheid van de schilderingen en tekeningen, die je ziet laat geen herkenbare weerslag zien van de wereld, zoals wij die waarnemen. Het beeld dat we zien komt echter wel tot stand door waarneming van die werkelijkheid. En ook hier kan het achterliggende verhaal tot een andere interpretatie leiden.site (c) martijn meeldijk & galerie de natris