over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands PoŽzie Centrum

 contact
theodora kotsi


de geur van bottendaal   2018

installatie

16 december 2018 tot en met 20 januari 2019


Theodora Kotsi-Felici

De geur van Bottendaal 16 december 2018 - 20 januari 2019

Theodora Kotsi-Felici (Athene 1978) studeerde zowel in ís-Hertogenbosch, als Breda aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost. Zij is actief in Nederland, Griekenland en Ierland. Sinds kort woont en werkt ze in Rotterdam

Theodora Kotsi-Felici houdt zich vooral bezig met installaties die speciaal geconstrueerd zijn voor een bepaalde plek (site-specific in het kunstjargon). Zij werkt het liefst in publieke ruimtes. Door het doen van ingrepen in die ruimtes in samenwerking met publiek komt het werk tot stand. Voor de kunstenaar is daarbij uitgangspunt het verleden van de plek, waarbij zij op zoek gaat naar spannende momenten in die geschiedenis. Ze focust op structurele veranderingen, die van invloed zijn geweest of nog zijn op de bewoners van die specifieke locatie. Ze verzamelt materialen zoals bloemen, planten en andere zaken en transformeert deze in beeldend materiaal en parfums. Parfums, omdat geuren sterk inwerken op ons geheugen. In die geurherinneringen zit de geschiedenis van de plek opgesloten. Haar parfums zijn dus niet wat een parfum gewoonlijk is, een lekker spannend geurtje om je aantrekkelijk te maken, maar de essentie van Theodora Kotsi-Feliciís parfum is geur als bewaarplaats van verleden en heden van een bepaalde plek. Een soort historisch herinneringsmiddel. Kotsi-Felici is zodoende meer dan een beeldend kunstenaar, maar tegelijk ook een parfumcomponist die de ingrediŽnten van haar parfums verzamelt op ťťn plek als onderzoekend socioloog, antropoloog, wetenschapper, curator, historicus of zelfs als botanicus/plantenkweker.

De geur van Bottendaal is haar vierde project in het Nijmeegse. In Lent bracht ze het veranderen van het zelfstandig dorp naar een stadsdeel van Nijmegen onderzocht in drie projecten, het Land Art project De Nieuwe Warmoezenier (2015), De geur van glas (2016) en in het jaar daarop in het kader de Kunstroute Langs de Waal het Parfumatorium, (2017). De expositie in Galerie de Natris laat het resultaat zien van haar onderzoek in de Nijmeegse wijk Bottendaal aan de andere kant van de rivier de Waal. Een vooroorlogse wijk waar de stadsvernieuwing eind jaren í90 begin 21e eeuw voor ingrijpende veranderingen zowel fysiek als sociaal heeft gezorgd. Een wijk met weinig groen, maar met voor vooral ouderen veel herinneringen aan de tijd dat er nog veel fabrieken en kleine bedrijven waren en de wijk een smeltkroes van nationaliteiten was. Een onderzoek dat ondanks de geringe verwachtingen een schat van gegevens opleverde die weerspiegelen in de tentoonstelling in de galerie en tot grote verrassing een nieuw parfum waarin die turbulente geschiedenis van Bottendaal ligt opgesloten.

Een bijzondere tentoonstelling met verrassende gezichtspunten.

De opening op zondag 16 december 15.00 uur wordt Herman van den Muijsenberg, freelance curator, ingeleid en muzikaal opgeluisterd door Estela BriceŮo Mezquita, musicus, componist.

Laatste dag van de expositie is zondag 20 januari 2019 2018.
site (c) martijn meeldijk & galerie de natris