over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
trudy koning


recente schilderijen   2011

schilderkunst

4 december 2011 tot en met 22 januari 2012


Over Trudy Koning door Wim de Natris

Trudy Koning (Willemstad 1958) leerde het schilderen op de toenmalige Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten (tegenwoordig onderdeel van ArTEZ). Daarnaast volgde zij de lerarenopleiding beeldende vakken aan de Academie voor beeldende Kunsten in Arnhem (tegenwoordige ArTEZ hogeschool voor de kunsten). De collectie van het Kröller-Müller Museum in Otterlo, waar zij al sinds jaar en dag rondleidingen en workshops verzorgt, is voor Koning een voortdurende inspiratiebron. Zij woont en werkt als kunstenaar in Arnhem.

Deze tentoonstelling in Galerie de Natris is een visueel zichtbaar verslag van een verandering in haar werk. In het verleden schilderde zij hoofdzakelijk florale motieven, vogels en impressies naar aanleiding van krantenfoto’s uit conflictgebieden: poëzie naast confrontatie. Haar schilderijen waren fors geschilderd en heftig van kleur, op een bijna expressionistische-impressionistisch manier. Nu is haar manier van werken ingetogener, er is meer rust gekomen. Die ingrijpende verandering heeft rechtstreeks te maken met een verandering in haar aandachtsveld.

Al lang op zoek naar meer evenwicht en rust in haar werk kwam Trudy Koning ruim een jaar geleden terecht in het domein van de architectuur, een domein dat haar vertrouwd is door haar reizen naar onder meer Italië. De verstilde ruimten van kerken en pleinen fascineren haar. Zij vragen ernaar in haar beleven om vastgelegd te worden op het schilderslinnen. De moeite die de kunstenares aanvankelijk had om haar ervaring van de ruimtelijkheid op het platte vlak tot uitdrukking te brengen heeft zij opgelost door steeds meer details weg te laten. Het uiteindelijk resultaat –en dat is de stand van zaken van nu- is dat er een aantal schilderijen is ontstaan die de verstilling en harmonie van de fysieke reisbeleving krachtig weten vast te leggen. Het zijn voorstellingen van een soort architectonische constructies geworden die paradoxaal genoeg het meest lijken op werken uit het Russische Constructivisme (1910-1920), maar dan expressief-impressionistisch geschilderd. Deze artistieke manier van uitdrukken blijft zelfs ondanks de verandering karakteristiek voor Trudy Koning.

De “architectonische studies”, zoals de kunstenares haar recente werk zelf het liefst noemt, zijn een belangrijke mijlpaal in het oeuvre van deze kunstenares. In ieder geval belooft deze omwenteling dat er nog spannende dingen te verwachten zijn van Trudy Koning. Deze expositie geeft daarvan een voorproefje.

Trudy Koning: http://www.trudykoning.nl/


site (c) martijn meeldijk & galerie de natris