over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 in stock

 contact

 links
henriŽtta van de westelaken

de party voorbij

installatie

10 september tot en met 15 oktober 2017

zondag 10 september om 15:00 uur door wim de natris, galeriehouder

HenriŽtta van de Westelaken

De Party voorbij Installatie

Sinds het begin van de vorige eeuw is het verzamelen voor veel kunstenaars een onderdeel van hun kunstpraktijk. Dat geldt ook voor het uit die verzameling putten om nieuwe kunstobjecten te creŽren. Oervader van die praktijk was Marcel Duchamp met zijn beroemde fietswiel op een keukenkruk uit 1913. HenriŽtta van de Westelaken behoort tot die traditie. Haar oeuvre bestaat vooral uit samengestelde her en der verkregen ready madeís. In de laatste twee jaar heeft zij heel gericht producten van het merk Tupperware verzameld via kringloopwinkels.

Earl Tupper (1907-1983) is de uitvinder van luchtdicht afsluitbare plastic doosjes. De unieke verkoopmethode via de beroemde Tupperware Parties, een idee van zijn zakenpartner Brownie Wise, legde het bedrijf tot op de dag van vandaag geen windeieren. In Nederland waren de Parties vooral in de jaren zestig en zeventig populair. In de herinnering van de generaties van de Wederopbouw zullen ze nog zeker voortleven.

Kunstenaar HenriŽtta van de Westelaken is van die generatie (1950 Schijndel). Zij kent het Tupperware-verhaal. De kleurrijke vindingrijke keukenattributen van het merk daagde haar verbeeldingskracht uit om te gaan spelen met dit huis-tuin-en-keukenmateriaal. De twee constanten in haar werk het verzamelen en het op een artistieke manier spelen met de gevonden voorwerpen verenigt zij zo in haar assemblages. Voor de techniek van het samenstellen liet zij zich inspireren door de motorische ontwikkeling van een kind in de eerste levensjaren. Daarin leert het kind ruimtelijke voorwerpen te ordenen door deze eerst naast elkaar te zetten en vervolgens te stapelen. Die primaire techniek van het stapelen koos zij als uitgangspunt. Haar verbeelding doet de rest.

De inrichting van de expositie in Galerie de Natris refereert aan die Tupperwareparties. De podia waarop de objecten staan opgesteld verwijzen naar de tafels waarop bij een party de producten staan opgesteld. Nu staan er in plaats van kant-en-klare objets-trouvťs producten van de verbeelding HenriŽtta van de Westelaken van Westelaken. Het functionele is veranderd in speelse, vrolijke en kleurrijke gestapelde opbergdozen die niets anders pretenderen dan het oog te willen strelen en de verbeeldingskracht te willen prikkelen, de party voorbij.

Op zondag 10 september om 15.00 uur wordt de expositie geopend door Wim de Natris, galeriehouder.

De laatste dag van de expositie is zondag 15 oktober 2017.
site (c) martijn meeldijk & galerie de natris