over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
jan tregot

*vanaf de straat* # 12 jan tregot

11 april tot en met 2 mei 2021Deze werken  van Jan Tregot roepen in eerste instantie afschuw op. Verminkte lichamen of onderdelen daarvan zijn nu niet bepaald plezierig om te zien. Bovendien zijn het lichaamsdelen van afgedankte Christusbeelden, die door de kunstenaar bewerkt zijn.
 
Goed, zijn beelden zijn vaak schokkend. Maar beseffen wij hoeveel schokkende kunstwerken er zijn gemaakt die wij nu in een museum bewonderen? Beseffen wij dat we dagelijks via de media gebombardeerd worden met talloze gruwelijke foto’s? We lijken er bijna immuun voor geworden.
 
Deze sculpturen kunnen ons doen inzien dat de gruwelijkheid van verminkte lichamen van alle tijden is en altijd weer zullen we er met afschuw naar kijken. Misschien gaan we door de beelden van Jan Tregot juist afvragen hoe dat nou komt.

Maar er is natuurlijk ook een andere kant van het verhaal. De talloze schilderijen en beelden van Christus en van de martelaren die voor het geloof zijn gestorven zijn niet gemaakt om ons alleen de gruwelen van het menselijk handelen te laten zien. 
De nu afgedankte kruisbeelden die vroeger in elke katholiek huis hingen ter herinnering aan het lijden van Christus vond men allesbehalve afschrikwekkend. Die beelden lieten weliswaar lijden zien, maar daarachter lag de boodschap dat dat lijden niet voor niets was. Dat verbeelde lijden zou je dichter bij God brengen. Daar zit een zekere schoonheid in, want de beelden laten zien dat de mens zich boven dat lijden kan verheffen en dat is niet alleen de Christen voorbehouden.
En dat niet alleen, het werk van Jan Tregot, hoe gruwelijk dan ook, laat tegelijkertijd de schoonheid zien van de anatomische schoonheid van het menselijk lichaam.

www.jantregot.eu

site (c) martijn meeldijk & galerie de natris