over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
coen vernooij


hard lassen: speling in de ruimte   2017

installatie en objecten

5 februari tot en met 2 april 2017


Coen Vernooij Hard lassen: speling in de ruimte

Zondag 5 februari tot en met zondag 12 maart 2017

Coen Vernooij (Den Haag 1952) heeft een lange loopbaan achter de rug als docent creativiteit en muziek in het gevangeniswezen. Maar opgeleid als beeldend kunstenaar aan de Kunstacademie Arnhem, het huidige ArtEZ, is hij ook altijd actief gebleven als zelfstandig beeldend kunstenaar. Tegenwoordig is hij in die hoedanigheid fulltime actief en woont en werkt hij in Nijmegen.

De grote constante in het werk van de kunstenaar zijn de meer dan menshoge vrijstaande constructies van dunne metalen vierkante profielen en kleine wandconstructies van messing staf (koper/zinklegering). Het kleurenscala is beperkt tot wit en antraciet. De grote werken zijn wit gepoedercoated, de kleine met antracietkleurige ijzerglimmerverf behandeld. Met grote precisie zijn de verschillende onderdelen aan elkaar gelast.

De constructies van Coen Vernooij zijn tekeningen in de ruimte. Door hun transparantie neemt het werk geen ruimte in maar gaat het deel ervan uitmaken, wordt erin opgenomen. Afhankelijk van hun plek in de ruimte, of dat nu als vrijstaande sculptuur op een grasveld is, of als hangend element aan een muur, gaan zij een wezenlijke rol spelen in samenspel met de ruimte waarin zij zich bevinden. De werken worden één met de ruimte met schaduwwerking als verbindende factor.

In Galerie de Natris maakt Coen Vernooij dankbaar gebruik van de mogelijkheden die de fysieke ruimte van de galerie hem biedt. De tentoonstelling bestaat uit twee delen. De bezoeker loopt eerst langs twee nieuwe monumentale werken. Constructies van dunne metalen vierkante profielen die uit de zijwanden lijken te groeien. Vervolgens komt hij in een ruimte waarin de wandobjecten op een dynamische manier uit de wanden de ruimte indringen.

Voor het oog valt er veel te beleven door de verrassende werking van de driedimensionale “tekeningen” zelf én door het effect van het samenspel met de fysieke ruimte waarin de werken zich bevinden.

Op zondag 5 februari om 15.00 uur wordt de expositie geopend door Alex de Vries, auteur, curator en adviseur.

De laatste dag van de expositie is zondag 2 april 2017. De kunstenaar zal hierbij aanwezig zijn.
site (c) martijn meeldijk & galerie de natris