over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands PoĆ«zie Centrum

 contact
harrie gerritz


planeten en niemandsland   2015

schilderijen en sculpturen

13 december 2015 tot en met 17 januari 2016


Harrie Gerritz

Planeten en niemandsland schilderijen en sculpturen

13 december tot en met 17 januari 2016 1e en 2e kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten


Het is alweer ruim vier jaar geleden dat het werk van Harrie Gerritz te zien was in een grote overzichtstentoonstelling in het Museum Het Valkhof in Nijmegen. Nu is hij weer terug in de stad, in Galerie de Natris, met werk dat de laatste jaren voornamelijk alleen in het buitenland te zien was. Harrie Gerritz (1940 Wijchen) woont en werkt nog steeds in Wijchen.

Wie een beetje op de hoogte van het regionale kunstgebeuren in deze contreien Land van Maas en Waal zegt, denkt onmiddellijk aan het werk van Harrie Gerritz. Maar over welk Land van Maas en Waal gaat het dan? Over artefacten van een Land uit het verleden, over de nu nog zichtbare artefacten van het verleden of over een imaginair Land, dat alleen bestaat in het hoofd van de kunstenaar? Terugblikkend over zijn oeuvre is in ieder geval de vereenzelviging van de kunstenaar Harrie Gerritz met de gedachte aan het Land van Maas en Waal te rechtvaardigen.
Maar elementen of artefacten uit het Land van Maas en Waal herkennen in de recente werken van Harrie Gerritz is niet meer zo vanzelfsprekend. De verwijzingen naar elementen uit het landschap hoe gestileerd dan ook zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor tekens van een andere orde. Het landschap wordt ontstegen, de kunstenaar lijkt erboven te zweven om letterlijk afstand te nemen. Het Land van Maas en Waal is Niemandsland geworden, een verblijfplaats zonder karakteristieke kenmerken, land van iedereen. Het Land van Maas en Waal is onderdeel geworden van de Kosmos, een stofje in een immens groot geheel. Herkenbare elementen of artefacten doen er op deze schaal niet meer toe.

In zijn sculpturen blijft de link naar de oude, de inspiratiebron Land van Maas en Waal nog doorklinken. In de schilderijen en het grafisch werk echter zien we Gerritz zich vrij maken van het oude zonder zich daarvan te distantiƫren. Lustig stoeit hij met basale vormen en kleuren in steeds wisselende composities, ondertussen spelend met experimentele verftechnieken. Harrie Gerritz blijft een inspirerend onderzoeker die je steeds voor verrassingen laat staan. Even uit het lokale verdwenen en even verfrissend uit den vreemde verschenen.

Voor wie het werk van Harrie Gerritz nog niet mocht kennen, een sprankelende tentoonstelling van een bevlogen kunstenaar. Voor diegenen die het werk van de kunstenaar denken te kennen - en dat zijn er velen - een verfrissende nieuwe Harrie Gerritz.

Op zondag 13 december 2015 wordt de expositie geopend om 15.00 uur door Marie-Louise Salet.

De laatste dag van de expositie is 17 januari 2016.
site (c) martijn meeldijk & galerie de natris