over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
ad bercht


   2021

onder constructie werk op papier

12 september tot en met 17 oktober 2021


Ad Bercht (Utrecht 1952) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten Artibus in Utrecht en volgde een studie kunstgeschiedenis aan de toenmalige Rijksuniversiteit in dezelfde stad.
Na zijn studie kunstgeschiedenis is hij ook werkzaam geweest als kunsthistoricus en als informatiespecialist bij de TU Delft. De kunstenaar woont en werkt in Delft.

Sinds de introductie vanuit China in Europa van het papier aan het einde van de middeleeuwen is het materiaal populair als drager bij beeldende kunstenaars. Dat is nog steeds zo.
Voor Ad Bercht is (handgeschept) papier niet alleen een drager voor tekeningen, maar ook een autonoom materiaal met eigenschappen zoals schepranden, structuur, textuur en kleur.

Gewapend met pen, potlood, priem en radeerwieltje zoekt hij naar nieuwe beeldmogelijkheden. Zijn basismateriaal, het handgeschept papier waarop hij artistieke exercities uitvoert, maakt hij ook zelf (van oude tekeningen), zodat hij het proces van het ontstaan van het kunstwerk geheel in eigen handen heeft. Elk op zichzelf staand werk beschouwt hij als onderdeel van een ontwikkelingsproces, is dus in feite altijd “onder constructie”.

Ad Bercht is naast beeldend kunstenaar ook kunsthistoricus en het is dan ook niet verwonderlijk dat hij gefascineerd is door de moderne kunstgeschiedenis en zich daardoor laat inspireren. Vooral kunstenaars van de minimalistische stromingen voor wie minder zwaarder telt dan meer, zoals de door hem bewonderde Ben Akkerman (1920-2010).

Naast de belangrijke rol van de kunstgeschiedenis en het materiaal waarmee de kunstenaar werkt, vormen muziek en het landschap belangrijke, maar meer indirecte inspiratiebronnen. Vooral in de stilte van de natuur en de stiltemomenten in muziek ziet Ad Bercht een parallel met de leegte in zijn tekeningen.


Op zondag 12 september 2021 wordt de tentoonstelling geopend door Henk Ester, dichter.
De galerie is open vanaf 13.00 uur.site (c) martijn meeldijk & galerie de natris