In Galerie de Natris zijn recente werken van Corrie Kuijs (Haarlem, 1955) te zien die een nieuwe richting in haar oeuvre lijken in te luiden.
Vanaf het moment dat zij afstudeerde aan de Hogeschool voor de kunsten Arnhem (1990), kwam er een stroom werken op gang: geconstrueerde ruimtes en objecten in een eenvoudige geometrische vormentaal, heel divers van aard: schilderijen, pentekeningen, ruimtelijke werken in brons, messing en ebbenhout.
De ruimtelijke werken zijn ontstaan vanuit de modulaire blokkendoos, en bestaan uit ordeningen en stapelingen. Ze dienen oorspronkelijk als model en inspiratiebron voor tekeningen en schilderijen. Ze worden in het zonlicht geplaatst; de observaties naar de werking van licht en schaduw worden vervolgens intuïtief toegepast in uitgebalanceerde composities in inkt en olieverf. Abstracte werelden opgebouwd uit geometrische vormen, gecombineerd met silhouetten en schaduwbeelden.
Het atelier werd verhuisd; in de nieuwe ruimte ontstond een verlangen naar lichtende kleuren, naar hanteerbare en lichtgewicht materialen, naar plasticiteit en speelsheid. Weg van de diepe gelaagdheid van de olieverf, weg van de zware, edele materialen als brons en messing.
Rigoreus werd voor materialen uit de bouwwereld gekozen: polystyreen, een hardschuim, gebruikt voor dakbedekking en isolatie, en voor de opake, matte muurverf met haar eindeloze kleurladders.
Wat bleef was de jarenlang toegepaste vormentaal, die nog steeds bleek te kunnen inspireren.
Met behulp van een figuurzaagmachine en papieren mallen, worden vormen op maat gezaagd. Met houtlijm worden ze aan elkaar geplakt. Door de toevoeging van kleur krijgt elk werk tot slot een eigen plastisch karakter.
De muurobjecten die nu te zien zijn in galerie de Natris, reflecteren het licht. Ze zweven letterlijk voor de muren van de galerie. Ze vormen een nieuwe stap in de ontwikkeling van het beeldende werk. Het zijn nog steeds abstracte werelden, echter in een nieuw en eigentijds jasje.
De kunstenaar zal op zondag 22 december aanwezig zijn in de galerie.
| 

| site (c) martijn meeldijk & galerie de natris