over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
godfried beumers
www.godfriedbeumers.nl


DWAAS een solo in vier monologen met tekst en beeld UITVERKOCHT AFGELAST !   2020

vertelkunst

13 maart 2020


Ruim een jaar geleden begon mijn zoektocht naar een manier om te vertellen over een favoriete katholieke heilige uit mijn jeugd: Franciscus van Assisi. Je weet wel, die graatmagere man die preekte voor de vogels, de man ook van Werelddierendag.

Maar de meeste boeken die ik las, een forse stapel, irriteerden mij, want ik zag het leven van een fondantkleurig en suikerzoet mens - of eerlijker gezegd geen mens, maar een invuloefening van katholieke heiligverklaring.
Ik zocht naar een geheel andere benadering, een absoluut ander verhaal over 'anders zijn'. Niet de zoveelste mierzoete hagiografie, maar een dwaze vertelling over het ongerijmde, uitzonderlijke en vaak onbegrijpelijke karakter van een jonge man die radicale keuzen maakt. Niet om de mens Franciscus 'dichterbij te brengen', maar om de begrippen dwaasheid en uitzonderlijkheid te onderzoeken.
Ik koos ervoor om Francesco zelf niet op te voeren. Eigenlijk ging het mij niet eens zozeer over zijn persoonlijke kijk op wie hij nou in werkelijkheid was. Ik wilde anderen over hem laten praten. Mensen die weliswaar spreken over hem, maar die daarbij vooral praten over zichzelf. En ik wilde dus die dwaasheid onderzoeken.

Nu ben ik gek op de Italiaanse Commedia del' Arte met haar dwaze en hartverwarmende personages. Als ik nou eens een aantal figuren uit deze komedievorm zou lenen en hen zou laten vertellen over die vreemde jongeling uit Assisi? Dan zou ik in elk geval ver uit de buurt van naar wierook ruikende heiligheid kunnen blijven.

In die forse stapel boeken die ik bestudeerde vond ik genoeg ongerijmdheden om aan de slag te kunnen. Francesco di Assisi wilde Gods eigen dwaas op aarde zijn. Wat zou er gebeuren als ik een denkbeeldige clownsneus op zou zetten en met het oog van een nar naar zijn leven zou kijken? Vroomheid en heiligheid passen mij niet.

In DWAAS is Francesco di Assisi weliswaar het centrale personage, maar de populaire heilige vervult zelf geen enkele actieve rol – hij wordt niet eens opgevoerd.
Drie imaginaire tijdsgenoten – een brallerige legerkapitein, een eeuwig jonge minnaar en een bange knecht – alsook zuster Dood vertellen zonder enige schaamte over deze wereldberoemde Italiaan, over zijn tijdgenoten en het tijdsgewricht waarin hij leefde.

Inloop: 20.00 uur met koffie / thee
Begin voorstelling: 20.30 uur

Einde voorstelling: 21.45 uur gelegenheid om elkaar te ontmoeten en na te praten onder het genot van een glas.
Inloop 20.00 uur / Aanvang 20.30 uur / € 12,50 inclusief drankje.
Reserveren in verband met beperkt aantal zitplaatsen dringend gewenst.

Reserveren
klik op mailadres wdnatris@planet.nl
graag ook telefoonnummer vermelden.


't ongekende leven van j.   2018

vertelkunst

23 maart 2018


VERHALEN IN DE SMEDERIJ

't ONGEKENDE LEVEN VAN J.


Voorafgaand aan de vertellingen houdt Wim de Natris - gastheer en kunsthistoricus - een inleiding

Galerie Wim de Natris van Dulckenstraat 20 Nijmegen

'Enkele jaren geleden maakte ik, samen met drie zangeressen van Wrongel & Wei een speciaal programma waarin niet alleen hun fraai gezongen winter- en kerstliederen aan bod kwamen, maar ook vier monologen over de onbekende kinderjaren van Jezus. De stof hiervoor vond ik bij de Antwerpse, middeleeuwse schrijver Jan van Boendale die zeer verrassende verhalen had genoteerd.
In de stijl van Dario Fo's jonglerieën vertel ik wonderlijke gebeurtenissen uit het leven van Jezus' ouders, over diens wonderbaarlijke geboorte, zijn verblijf als vluchteling in Egypte, de ruzie met zijn jeugdvriendjes en veel meer.

Ook zonder de liederen van toen, blijven deze monologen - die ik nu als een doorlopend verhaal vóór de pauze vertel - fier overeind staan.
De vier monologen ná de pauze vertellen over de laatste drie jaren van Jezus' leven en vinden ook hun oorsprong in nu anonieme middeleeuwse bronnen. Hilarische verhalen en aangrijpende monologen wisselen elkaar in een pittig tempo af.
Bij het schrijven werd ik niet gedreven door devotie en vroomheid, maar wel door oprechte interesse en nieuwsgierigheid.'

Inloop: vanaf 19.30 uur
Inleiding: 20.00 uur
Aanvang vertelling: 20.30 uur

Galerie de Natris van Dulckenstraat 20 Nijmegen

Toegangsprijs € 12,50 inclusief koffie, thee en een drankje na afloop.


Reserveren nodig via klik op mailadres wdnatris@planet.nl


meesterverteller godfried beumers vertelt duistere verhalen in de smederij   2017

vertelkunst VOLGEBOEKT

24 december 2017


Meesterverteller Godfried Beumers vertelt duistere verhalen in Galerie de Natris op kerstavond 24 december 2017. Hij wordt begeleid door singer/songwriter Kelvin Klaassen.

Na het succes van vorig jaar stellen Kelvin Klaassen en Godfried Beumers opnieuw en speciaal voor de gelegenheid een lekker programma samen. De prachtige stem alsook Kelvins indringende vertolkingen bleken toen al naadloos aan te sluiten bij de intensiteit van Godfrieds vertellingen. Na het vorige thema Onderweg De Mooie Dingen storten de twee zich nu op Duistere Dingen.
Gelukkig steekt gastheer Wim de Natris geheel naar traditie na afloop echte kaarsjes in zijn kerstboom aan en is er gelegenheid om het glas te heffen, na te praten en te genieten van het smidsvuur.


programma 24 december 2017:

adres: galerie de natris van dulckenstraat 20 6512 dt nijmegen 024-323 46 89
20.00 uur inloop koffie, thee.
20.30 uur aanvang voorstelling
22.30 uur einde voorstelling (bij benadering), gelegenheid om het glas te heffen.

prijs € 12,50 inclusief koffie-thee / drankje.

in verband met het beperkt aantal plaatsen is reserveren nodig. Klik op wdnatris@planet.nl + telefoonnummer vermelden.

LET OP: in Bottendaal betaald parkeren op straat van maandag tot en met zaterdag van 09.00 - 21.00 uur en op zondagen van 12.00 - 18.00 uur.

GA NAAR WEET-IK-VEEL EN BRENG ME WEET-NIET-WAT   2015

VOLGEBOEKT

24 december 2015


Godfried Beumers

donderdag kerstavond 24 december 2015

Ooit, we hebben het over de vijftiger jaren van de vorige eeuw, zong Godfried, overtuigend en hartverwarmend vals, het samenbrengende Nu zijt wellecome.
Vooral de regels Gaat aan geender straten en gij zult Hem vinden klaar; Bethl'em is de stede, waar 't is geschied voorwaar waren, voor hem in elk geval, vol troost en geborgenheid.
Hij wist toen immers nog waarheen te gaan en wat te vinden…

Maar de dagen voor Kerst anno 2015 zijn duister en boosaardig. Ons wordt geadviseerd niet bang te zijn. Makkelijk gezegd, maar waarheen moet je gaan? Wat zou je moeten zoeken?
En wat valt er te vinden? Aan de hand van het Russische sprookje Ga naar weet-ik-veel en breng me weet-niet-wat uit de verzameling van Aleksandr Afanas’ev, meandert Beumers - volgens velen een meesterverteller - door het verhaal en springt hij van de ene gebeurtenis naar de volgende herinnering.

Entree € 12,50 inclusief een koffie of thee en een glas wijn of frisdrank.
Inloop vanaf 20:00 uur. Aanvang van de voorstelling 20.30 uur stipt. Einde voorstelling ongeveer 22.00 uur. Daarna voor wie wil uitloop.

Reserveren nodig klik op planet.nl

Graag ook met vermelding van telefoonnummer.
SYS WILLEKOMEN – wees welkom - een "ander" vertelconcert rond kerst VOLGEBOEKT   2014

24 december 2014


SYS WILLEKOMEN – wees welkom
een ‘ander’ vertelconcert rond Kerst

WOENSDAG 24 DECEMBER

GODFRIED BEUMERS – meesterverteller
WRONGHEL EN WEI – middeleeuws muziekgezelschap

Onbekende en verrassende Middeleeuwse vertellingen over de ouders en de kindertijd van Jezus, en met name verhalen die vertellen over de al dan niet geslaagde wonderen die hij leerde verrichten, vormen het hart van deze bijzondere Kerstvoorstelling. Deze vertellingen, in de stijl van Dario Fo’s ‘jonglerieën’ uit meesterwerk Mistero Buffo, worden omlijst met Middeleeuwse kerstliederen, die elementen uit het traditionele kerstverhaal – zoals de vooraankondiging en de geboorte – vertellen. De muzikale klanken van Wronghel en Wei zijn een lust voor het oor terwijl de verhalen, zoals Godfried Beumers ze vertelt, u zullen verrassen omdat u ze waarschijnlijk nooit eerder zó gehoord hebt.


Wronghel en Wei – een verrukkelijk spelend en zingend middeleeuws muziekgezelschap, bij liefhebbers bekend van onder meer het Gebroeders van Limburg Festival – bestaat voor dit speciaal samengestelde programma uit Pauline ’t Jong, Maria Karsten en Helma Hartman. Deze drie vrouwen zingen een-, twee- en driestemmig, a capella én zichzelf begeleidend op authentieke instrumenten zoals de draailier, schalmei en doedelzak.

Godfried Beumers – Ooit begonnen als poppenspeler, nog steeds werkzaam als regisseur en tekstschrijver, wordt toch vooral beschouwd als een meesterlijk verteller. Vanavond neemt hij het publiek op geheel eigen wijze op sleeptouw, dus met veel menselijke trekjes, een fiks aantal wonderen, een beetje spot en een forse dosis humor, naar de wonderlijke vertellingen van de Antwerpenaar Jan van Boendale (ca. 1280 – ca. 1351).

Entree € 12,50 inclusief een drankje, ter plekke te betalen.
Galerie de Natris van Dulckenstraat 20 Nijmegen.
galerie open 20:00 uur aanvang voorstelling 20:30 uur stipt

Reserveren nodig via wdnatris@planet.nl
of 024 323 46 89 (liefst tussen 18.30 en 19.30 uur)


MEER INFORMATIE

godfriedbeumers.nl
wronghelenwei.nl
site (c) martijn meeldijk & galerie de natris