over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
godfried beumers
www.godfriedbeumers.nl/


vroeger kon het zo hard sneeuwen. ik heb geleefd voor mijn gedichten: een hommage aan willem wilmink   2019

uitverkocht! je kunt je nog op een wachtlijst plaatsen.

24 december 2019


Het afgelopen televisieseizoen besteedde De wereld draait door met grote regelmaat aandacht aan dichter Willem Wilmink 1936-2003. Dit voorjaar verscheen de lang verwachte biografie In de man zit nog een jongen geschreven door Elsbeth Etty.

Willem was vooral, maar bepaald niet alleen, beroemd om de teksten die hij schreef voor bijvoorbeeld Herman van Veen, Adèle Bloemendaal, Jenny Arean, Joost Prinsen, Wieteke van Dort, Lenny Kuhr, Willem Nijholt en vele anderen.
Terwijl Godfried Beumers handen vol gedichten voor zijn rekening neemt, zingt Kelvin Klaassen een forse vuist vol liedjes, speciaal door hemzelf bewerkt.

Weduwe Wobke Wilmink verleende toestemming voor de eenmalige uitvoering van Vroeger kon het zo hard sneeuwen, waarvoor onze dank!

Godfried Beumers – verteller & Kelvin Klaassen – zanger

inloop 20.00 uur
aanvang voorstelling 20.30 uur stipt

entree € 12,50 inclusief koffie/thee/drankje

Reserveren noodzakelijk
klik op mailadres wdnatris@planet.nl
+ ook telefoonnummer vermelden.

de liefde voor de drie sinaasappelen & wassilissa de schone    2018

verhalen in de smederij

24 december 2018


Inmiddels mag je het wel een goede traditie noemen: op kerstavond vertelt meesterverteller Godfried Beumers (alleen of met vrienden) verhalen in de voormalige smederij van Galerie de Natris. Maar na twee edities samengewerkt te hebben met singer/songwriter Kelvin Klaassen gaat hij op 24 december 2018 weer solo.

Na een serie hervertellingen (Het ongekende leven van J. / Ramayana / Gilgamesj / Job - een klaaglied) wordt het weer tijd voor de improviserende vakman: lekker voluit vertellend, half improviserend, zittend op een hoge kruk, met af en toe een attribuut, een losse lap, maar vooral met veel praatplezier en verder niet veel meer dan dat...

De Liefde voor de Drie Sinaasappelen
Het verhaal over een rotjoch dat, noodgedwongen, uitgroeit tot een invoelende jonge man...

Wassilissa de Schone
Een verstoten meisje leert bij Baba Yaga wat het is om voor zichzelf op te komen en uit te groeien tot een bruisende volwassen vrouw.

Vertelavond 24 december 2018 praktisch:

20.00 uur galerie open koffie, thee.
20.30 uur aanvang voorstelling.
22.30 uur einde (inclusief pauze), gelegenheid om het glas te heffen.

Prijs € 12,50 / inclusief koffie-thee / drankje. Betalen aan de deur, geen pin.

In verband met het beperkt aantal plaatsen is reserveren nodig. Reserveren klik op wdnatris@planet.nl graag ook telefoonnummer vermelden.
LET OP:

In Bottendaal geldt betaald parkeren op straat van maandag tot en met zaterdag van 09.00 - 21.00 uur en op zondagen van 12.00 - 18.00 uur. Op de straateinden en het pleintje tegenover de galerie staan parkeermeters.

Voor meer informatie:
verhalen in de smederij: ramayana, het lied van rama   2017

3 november 2017


Theatermaker Godfried Beumers bekwaamde zich de afgelopen jaren in het schrijven én bewerken van epische werken uit de wereldliteratuur. Eerder dit jaar vertelde hij zijn versie van het Gilgamesj-epos in de serie Verhalen in de Smederij in Galerie de Natris , vanavond presenteert hij in die serie zijn interpretatie van het oude Indiase epos Ramayana – het lied van Rama. Het is een fascinerend verhaal geworden over trouw, verraad, vriendschap, liefde en rechtvaardigheid. Voor de meesterverteller die Beumers ook is, bleek het vooral een lekker vette kluif waar hij met gretigheid zijn tanden in kon zetten.

‘Eigenlijk dacht ik de Ramanaya wel te kennen, maar zo subliem hoorde ik het nooit eerder vertellen!'

VERHALEN IN DE SMEDERIJ in Galerie de Natris van Dulckenstraat 20 Nijmegen

19.30 uur zaal open
19.40 uur inleiding door Paul van der Velde
20.00 uur pauze met koffie, thee
20.30 uur aanvang vertelling Godfried Beumers
23.00 uur einde (bij benadering)

Kaartjes: € 12,50 aan de kassa / inclusief koffie, thee en een drankje na afloop.

Reserveren noodzakelijk via klik op mailadres wdnatris@planet.nl met vermelding van telefoonnummer.

De twee uur (!) durende vertelling wordt voorafgegaan door een korte inleiding door Paul van der Velde, hoogleraar Aziatische Religies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Gaat u niet naar de (gratis) inleiding, dan kunt u vanaf 20.00 uur binnenlopen.verhalen in de smederij   2014

vertelkunst

10 oktober 2014


VERHALEN IN DE SMEDERIJ

Vrijdag 10 oktober 2014

EEN KWESTIE VAN GEVEN OF NEMEN
Wat vertellen oude verhalen ons over het belang van geven en nemen? Wat halen tien broers in het bos waar ze verdwalen? En wat krijgen ze vervolgens van tien zussen? Wat geven drie Chinese goden aan een bejaard echtpaar? En wat haalt een Tibetaanse knaap op de Hemelberg?

Galerie de Natris van Dulckenstraat 20 Nijmegen
De galerie is open om 20.00 uur aanvang vertellingen 20.30 uur
Entree: € 12,50- inclusief koffie, thee en drankje.

Reserveren vooraf nodig: 024 323 46 89 tussen 18.30 en 19.30 uur of bij voorkeur per email, klik op: wdnatris


In het vooruitzicht

KERSTAVOND 24 DECEMBER
HOE JONGETJE J. WONDEREN LEERDE VERRICHTEN
Moest jongetje J. dat wonderen doen eigenlijk leren of lukte alles meteen? Maakte hij soms misbruik van zijn gaven? Wat weten we eigenlijk over de eerste twaalf levensjaren van dat kind? Een avond vol wonderlijke vertellingen - zonder spot maar met een grijns...

Deze vertelavond op kerstavond wordt muzikaal begeleid door de middeleeuwse muziekgroep Wronghel & Wei wrongelenwei.nl.

VRIJDAG 27 MAART 2015
GODFRIED BEUMERS EN ANNE VAN DELFT
Over de inhoud van deze avond word je in een later stadium geïnformeerd. Vast staat nu al wel dat Anne en ik op zaterdagmiddag 28 maart opnieuw een verdiepingsmiddag zullen geven. Gedurende een dagdeel gaan we, al pratend, schrijvend en tekenend de personages en de inhoud van de vertelde verhalen verdiepen.het duister is zo zwart nog niet   2013

24 december 2013


Met als speciale gast de fluitist pip van steen.

VERHALEN IN DE SMEDERIJ

HET DUISTER IS ZO ZWART NOG NIET
door meesterverteller Godfried Beumers

maandag 24 december – KERSTAVOND

De dagen zijn kort, de nachten lang, kou regeert onze wereld. De natuur lijkt dood, of op zijn minst in diepe slaap. We verlangen naar warme wijn, heerlijke gerechten, naar muziek bij kaarslicht, een brandend haardvuur, vuurwerk.
Het is een pracht tijd voor het vertellen van en luisteren naar verhalen.

Op kerstavond vertelt Godfried Beumers verhalen die passen bij deze donkerste periode van het jaar: over de Wildeman en Vrouw Holle, over duister en licht, over dwalende lichtjes in de nacht, over dood en leven.
Soms zijn het poëtische, dan weer heftige vertellingen. Maar altijd zijn ze gevuld met de enorme energie en relativerende humor die kenmerkend zijn voor deze meesterverteller.

Pip van Steen - componist, musicus, vriend - is deze bijzondere avond zijn uiterst muzikale gast.

Inloop: Vanaf 20.00 uur
Aanvang: 20.30 uur
Locatie: Galerie de Natris van Dulckenstraat 20 Nijmegen
Toegangsprijs: € 12,50 inclusief een drankje
Reserveren nodig: Wees er snel bij, het aantal plaatsen is beperkt!
wdnatris@planet.nl of tel: 024 323 46 89 tussen 18:00 en 19:30 uur
voor de duvel niet oud!   2013

25 oktober 2013


Met als speciale gast verhalenvertelster Anne van Delft

VRIJDAG 25 OKTOBER
VOOR DE DUVEL NIET OUD – De Verhalenavond


Wat is het toch dat mensen wel ouder willen worden, maar tegelijkertijd wanhopig jong proberen te blijven? Is die ouderdom wel zo afschrikwekkend als vaak gedacht of gezegd wordt? Of brengt de oude dag ons ook uitdagingen en zegeningen? Wat is haar schoonheid? Haar doel?

Iedereen kent wel sprookjes waarin jonge helden en heldinnen de hoofdrol spelen, en die eindigen met ‘en ze leefden nog lang en gelukkig.’ Maar sprookjes met oudere hoofdpersonen zijn veel spannender: wat te denken van een titel als ‘Skelettenvrouw’?

Verhalenvertellers uit allerlei tijden en culturen kennen spannende, gekke en ontroerende verhalen over oude(re) mensen; verhalen die ons laten zien hoe we – geen dertig meer! – toch sprankelend, rijk, wijs en vol betekenis kunnen zijn.

Godfried Beumers en diens gast Anne van Delft zijn zulke vertellers. Vanavond brengen ze hun publiek enkele verhalen waarin de ouderdom centraal staat. Het worden bijzondere verhalen over de ontmoeting met ‘anti-figuren’: de duivel, de bedrieger, de dood, skelettevrouw en andere wonderlijke personages

locatie GALERIE DE NATRIS van Dulckenstraat 20 Nijmegen
inloop van 20.00 uur aanvang: 20.30 uur
reserveren VOOR DEZE VERHALENAVOND van vrijdag 25 oktober wdnatris@planet.nl of 024-323 46 89 (tussen 18 en 19 uur)
toegangsprijs: € 12,50 – inclusief een drankje – betalen aan de
kassa.

EN DAT IS NOG NIET ALLES:
EXTRA OP ZATERDAGMIDDAG
Voor alle luisteraars die graag dieper op die verhalen en hun betekenis in willen gaan, organiseren Anne en Godfried op zaterdagmiddag 26 oktober een bijzondere middag!
Godfried Beumers heeft zich als verteller en therapeut verdiept in mythen, sprookjes en hun betekenis van alledag. Ook Anne van Delft zoekt met haar publiek graag naar verbintenissen tussen het vertelde verhaal en het leven van alledag.

ZATERDAG 26 OKTOBER
VOOR DE DUVEL NIET OUD – De Verdieping

Daags na de verhalenavond verkennen Anne en Godfried, samen met de deelnemers die de verhalenavond gevolgd hebben, de archetypische structuur en de diepere wijsheid van deze verhalen.
Wat betekent het in je dagelijkse leven om met demonen te dansen?
Welke uitdagingen biedt het leven ‘na lang en gelukkig’ ons?
Wat levert vriendschap op met de afgedankte soldaat, de duivel, de dood, het oude besje, de vreemdeling, skelettevrouw en andere wonderlijke personages?

13.00 – 16.00 uur op een andere locatie in het centrum van Nijmegen
VOOR DEZE VERDIEPINGSMIDDAG van zaterdag 26 oktober aanmelden
vóór 15 oktober
bij info@godfriedbeumers.nl
toegangsprijs: € 25,-- te betalen aan de kassa

Voor alle duidelijkheid: een toegangskaart voor De Verhalenavond reserveert u dus bij Galerie de Natris, en een kaart voor De Verdieping bij Godfried Beumers. Van hem ontvangt u verdere informatie over o.a. de locatie.

verhalen in de smederij II   2013

5 april 2013


zie gebeurtenissen
verhalen in de smederij I   2013

1 maart 2013


zie gebeurtenissen
site (c) martijn meeldijk & galerie de natris