over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
hans vijgen


   2021

project latitude 51 amchitka island installatie, maquettes en werk op papier

31 oktober tot en met 5 december 2021


Hans Vijgen (Echt [L] 1952) studeerde aan wat nu Fontys Hogeschool voor de Kunsten (Tilburg) heet. Naast zijn werk als docent Ruimtelijke Vormgeving aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem is hij actief gebleven als uitvoerend kunstenaar. De kunstenaar woont en werkt in Tilburg.
Het sinds 2007 lopend project Latitude 51, begon met de ontdekking dat de werktafel in het atelier van de kunstenaar op de 51e breedtegraad staat, om precies te zijn: Latitude N 51° 34.191’. Vanuit die ontdekking ontstond het idee om die breedtegraad, te beginnen bij de 0-meridiaan van Greenwich, per graad in oostelijke richting in beeld te brengen. Een virtuele reis van 3600 langs de breedtegraad die 360 tekeningen en maquettes oplevert. Dat was niet genoeg. Vijgen besloot ook om die breedtegraad fysiek te ervaren via de knooppunten waar de latitude van land in zee overgaat en andersom (11 locaties) en waar de latitude de lengtegraden kruist (360 locaties). Die locaties worden uitvoerig gedocumenteerd en gearchiveerd in de vorm van tekeningen, foto’s, video’s, topografische kaarten en ter plekke gevonden artefacten. Deze nog niet voltooide reis is de basis van het project.
Sommige plekken zijn voor de reiziger onbereikbaar, zoals Amchitka Island, onderdeel van de Aleoeten, een reeks vulkanische eilanden in de Noordelijke Pacific tussen Oost-Siberië en Alaska. Rond 1850 verlieten de laatste oorspronkelijke bewoners het eiland. In W.O.II speelden de op het eiland aangelegde haven en vliegbasis in de buurt van Constantine Bay een belangrijke rol in de oorlog tegen Japan. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog was het eiland testgebied voor ondergrondse atoombomontploffingen. De laatste was in 1971. Vanaf dat jaar werd het eiland een voor bezoekers afgesloten natuurreservaat.

Voor Hans Vijgen betekende dat, dat hij Amchitka Island alleen virtueel kon bezoeken. Alles wat hij kon vinden via internet over het eiland - boeken, kaarten, artikelen, foto’s - werd gearchiveerd in zijn atelier. Dat materiaal werd intensief bestudeerd en beeldend vertaald. Zo ontstond een reeks van tekeningen, grafisch werk en maquettes in vitrines.

Bijna twee jaar heeft Hans Vijgen zich intensief beziggehouden met dat bijzondere eiland, ook een knooppunt in het Latitude 51 Project. Zijn diepgaande onderzoek heeft geleid tot een opzichzelfstaand monument van verbeelding binnen het totale project Latitude 51. Het mooie is dat het Amchitka Project perfect past in de ruimte van Galerie de Natris.

Op zondag 31 oktober 2021 wordt de tentoonstelling om 15.00 uur geopend met een inleiding door de kunstenaar.

Galerie de Natris is voor deze bijzondere tentoonstelling geopend op zaterdag en zondag, op beide dagen van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.
Hans Vijgen zal op beide dagen aanwezig zijn. Meer informatie over het project Latitude 51 is te vinden via link selecteren en op de rechter muisknop klikken www.latitude51.nl
site (c) martijn meeldijk & galerie de natris