over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
harry gerritz


onderweg   2018

fotowerken

28 oktober tot en met 2 december 2018


onderweg fotowerken

28 oktober tot en met 2 december 2018

Op 28 oktober tijdens de opening boekpresentatie" 'Onderweg, fotografie Harrie Gerritz, tekst en poëzie Wim Huyskens

Drie jaar geleden waren er in Galerie beelden en schilderijen van Harrie Gerritz te zien in Galerie de Natris. Het was vertrouwd werk dat we kennen van de schilder met natuurlijk - anders zou Harrie Gerritz Harrie Gerritz niet zijn - met toch weer verrassende ongerritzsiaanse wendingen. Op de tentoonstelling ‘Onderweg’ laat Gerritz, ook weer verrassend, een heel andere kant van zijn kunstenaarschap zien. Een onverwachte kant maar als je naar de beelden kijkt, zie toch weer de gerritzsiaanse invalshoek op de wereld onmiskenbaar terug.

Harrie Gerritz heeft altijd gefotografeerd. Ruim twee jaar geleden besloot hij met fotografie een project op te zetten: poëzie te verbinden met fotowerk. Hoewel fotografie een heel ander medium is dan schilderen blijft Gerritz in zijn fotowerken heel dicht bij zijn manier van schilderen. De fotocombinaties die hij laat zien hebben dezelfde poëtische kracht als zijn verstilde schilderijen waarin hij met zo weinig mogelijk middelen een krachtig beeld weet te scheppen. Het is gewoon zijn manier van kijken. Ook geen onderwerpen van veraf of metafysische zaken, maar heel simpel foto’s van de dingen uit de vertrouwde wereld rond de kunstenaar: het landschap of fragmenten daarvan. Gerritz is zichzelf gebleven in zijn fotowerken. Het is ook de kracht van de kunstenaar om na bijna een halve eeuw artistieke inspanningen een nieuw pad in te slaan. Je moet maar durven.

Op basis van twee gedichten van Wim Huyskens kwam een boekwerk tot stand waarin tekst en beeld naast elkaar een eenheid vormen. Naast elke afzonderlijke regel van de gedichten is een dubbel fotobeeld te zien waarin hemel en aarde, strikt gescheiden van elkaar door een horizontale lijn, waar te nemen zijn: de hemel boven het aardse beneden; de hemel verbeeldt de natuur, de aarde laat de natuur en de ingrepen daarop zien, de cultuur. In feite dezelfde elementen die Gerritz ook altijd in zijn schilderijen gebruikt. Een tussenweg is er niet: de hemel van boven, de aarde beneden, recht voor zijn raap. Het lijkt of als de beeldende kunstenaar door de woorden van de woordkunstenaar geprikkeld wordt in de beelden uitspraken zonder omweg te doen.

De fotowerken zijn zelfstandige kunstwerken maar krijgen hun spannende samenhang samen met de twee gedichten in de publicatie ‘Onderweg’ , vorm gegeven door Gerco Hiddink (Van Spijk € 29,50 te koop in de galerie) die gelijktijdig verschijnt.

Op zondag 28 oktober 2018 wordt de expositie geopend om 15.00 uur door Ad Lansink. Ria Roerdink en Jan Hoenselaar geven een muzikale begeleiding op basis van de gedichten van Wim Huyskens.

De laatste dag van de expositie is zondag 2 december 2018.


site (c) martijn meeldijk & galerie de natris