over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
henk hage


nieuwe aquarellen   2013

8 september tot en met 13 oktober 2013


Henk Hage. Nieuwe aquarellen

Zondag 8 september tot en met zondag 13 oktober

In 1988 besloot Henk Hage (Den Haag 1950) zich terug te trekken uit het beeldend kunst onderwijs en zich volledig te wijden aan de schilderkunst, waarbij hij zich specialiseerde in het aquarelleren. Zijn eerste grote project was een serie aquarellen naar aanleiding van Dante’s Divina Commedia. Veel projecten zouden daarna nog volgen met als voorlopig laatste omvangrijke project een serie olieverfschilderingen met als uitgangspunt het laatste Bijbelboek De Openbaring van Johannes, dat in 2012 werd afgesloten.

In de Nieuwe aquarellen die nu in Galerie de Natris worden geëxposeerd, zijn de fysieke daad van het aquarelleren en het beeldend resultaat van die actie een belangrijke drijfveer geweest van het artistieke onderzoek van de afgelopen periode. Toch geeft de kunstenaar aan dat zijn recente werk “wel degelijk ergens over gaat”. Veelzeggend is dan ook, dat een aantal van de Nieuwe aquarellen titels kreeg afkomstig uit de beginverzen van het boek Genesis.

Het eerste wat opvalt is dat Henk Hage tijdens zijn “terugkeer” naar de aquarel groter formaat papier is gaan gebruiken dan voorheen. Werkte de kunstenaar eerder bij voorkeur met het formaat 35 x 53 cm, nu is dat 60 x 80 cm. Daardoor krijgt hij letterlijk meer speelruimte. Die buit de kunstenaar dan ook uit door optimaal gebruik te maken van de specifieke eigenschap van de aquarel: het toeval. De maker van een aquarel kan namelijk nooit precies bepalen hoe het medium water uitvloeit op het papier. Henk Hage gebruikt die eigenschap in combinatie met het gedurfd onbewerkt laten van grote vlakken van het papier in het geheel van een asymmetrische compositie. Zo is bij een aantal aquarellen de compositie opgebouwd van rechtsboven naar linksonder, zodat het lijkt alsof de kleuren als in een wegtrekkende regenbui op de aarde sluieren.
Bij sommige aquarellen lijkt die speelruimte ondanks het grote formaat nog te klein: daar worden de grenzen van het papierformaat verkend en nadrukkelijk opgenomen in het totaal van de compositie. Voor de kunstenaar zijn die een beeldend middel die het totaalbeeld mee bepalen.
Ook spannend zijn de aquarellen, waarbij de kunstenaar experimenteert met de toevoeging van andere materialen die bepaald niet “aquareleigen” zijn, zoals glas, roestig ijzer of brokjes pigment. Voor de echte aquarellist natuurlijk vloeken in de kerk, maar de uitwerking is fascinerend.

De nieuwe aquarellen van Henk Hage zijn gedurfde en gedegen experimenten met water, pigmenten en papier. Zij hebben beelden opgeleverd die een lust voor het oog zijn en waarvan de liefde en hartstocht voor het aquarelleren letterlijk afspat.

Op zondag 8 september om 15.00 uur wordt de expositie geopend door Daan Van Speybroeck.

www.henkhage.nl/index.html

site (c) martijn meeldijk & galerie de natris