over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
karin elfrink
www.karinelfrink.nl


van het bos naar het park   2015

schilderkunst

6 september tot en met 11 oktober 2015


Het bestaat nog. De beeldende kunstenaar die geen opleiding heeft genoten via een kunstvakopleiding maar bij een leermeester op de werkplaats. Karin Elfrink (1951 Nuenen) is zo iemand. Zij leerde het vak van haar vader, de Nijmeegse schilder Theo Elfrink (1923-2014). En schilderen kan ze. Karin Elfrink woont en werkt in Nijmegen.

Aanvankelijk schilderde Karin Elfrink vooral ruimten die gemaakt zijn door mensenhanden, het huis, de stad. Sinds 2006 is zij geboeid door de landschappelijke ruimte rond het huis in Beek-Ubbergen waar zij haar jeugd doorbracht. De bossen op de hellingen van de Ravensberg, waar zij als kind alleen kon zijn en bescherming zocht onder het gebladerte van de dicht opeenstaande bomen. Later, als schilder genoot ze van de dynamiek van het bos, de veelheid van de kleuren groen, de wisseling van het licht, maar ook van het statische, de monotonie, de rust. In schilderijen gaf ze die indrukken weer, ze wilde als het ware de toeschouwer laten delen in haar ervaringen.

De tentoonstelling in Galerie de Natris laat een nieuwe fase zien in haar oeuvre. De aandacht voor het bos als natuurfenomeen is vervangen door de aandacht voor parken, een kunstmatig door de mens aangelegd “bos” met een bewuste functionele opzet. Ontstaan in het begin van de 19e eeuw is het stadspark bij uitstek bedoeld om een geregisseerde “natuurlijke” ruimte te scheppen waarin de stadsmens rust én ontspanning kan vinden.
Met dezelfde intentie als altijd heeft de kunstenaar zich nu gestort op het verbeelden van dat kunstmatig bos. Opvallend is dat zij haar eigen fysieke expressiviteit beter dan ooit “kwijt” kan in dit nieuwe aandachtsveld. Dankbaar maakt zij gebruik van de kleuren van het park die van te voren vaak bij het ontwerp al bedacht zijn. Het kleurgebruik in de schilderijen is expressief, uitbundiger dan ooit. Er is nog een andere verandering. Een park is voor mensen bedoeld en ook dat kondigt zich in deze expositie aan. Voorzichtig wordt geëxperimenteerd met de menselijke figuur in de context van de aangelegde natuur.

Dat maakt de expositie extra spannend, want welke richting zal Karin Elfrink in de nabije toekomst kiezen. Zelf weet ze het nog niet precies. De kijker komt zo midden in het lopende onderzoek terecht van Karin Elfrink. Actueler kan het niet.


Op zondag 6 september 2015 wordt de expositie geopend om 15.00 uur door Manuel Kurpershoek.
De laatste dag van de expositie is zondag 11 oktober 2015.
van het bos naar het park   2015

6 september 2015


site (c) martijn meeldijk & galerie de natris