over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
kunstdiner uwe poth


Maandag 11 november benedenbar LUX 18.30 uur   2013

11 november 2013


KUNSTDINER UWE POTH

Maandag 11 november benedenbar LUX 18.30 uur

Café-restaurant LUX in Nijmegen organiseert elke maand een bijzondere culinaire avond waarop kunst en eten samen komen. Iedere maand schuift een Nijmeegse kunstenaar aan. Op 11 november zal dit Uwe Poth zijn. Het diner vindt plaats in de benedenbar van LUX,

het werk van Uwe Poth is te bewonderen boven in het café, waar het een maand lang wordt geëxposeerd.

Voor het diner vertonen we een film over Uwe Poth. Vervolgens gaan we aan tafel. Tijdens het diner wisselen kunsthistoricus Wim de Natris en Uwe Poth van gedachte met hun disgenoten aan de hand van diverse kunstwerken. Per gang wisselt men van tafel.

Kunstdiner Uwe Poth Sinds 1979 woont Uwe Poth (Kiel 1946) in Nederland. Zijn kunstvakopleidingen kreeg hij in Duitsland (Hamburg). Van 1985 -ook het jaar dat hij in Nijmegen komt wonen- tot 2006 is hij als docent verbonden aan de AKI (nu ArtEZ) in Enschede. Hij exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. Het leidmotief in zijn werk is reizen. Tijdens zijn reizen registreert hij alle indrukke door middel van aantekeningen, schetsen en foto’s. Thuis in zijn atelier werkt hij die aantekeningen uit tot kunstwerken die in feite een gecomprimeerd verslag zijn van zijn reiservaringen. Voor het kunstdiner heeft Uwe Poth speciaal werk gemaakt. Uitgangspunt van de geëxposeerde werken zijn schilderijen van een Duitse schilder uit de Romantiek, Caspar David Friedrich (1774 –1840). Op Friedrichs schilderijen kijken mensen met een soort heimwee-achtig verlangen aandachtig naar de maan, de zee, een landschap met een ruïne van een klooster of een naar een schilderij in een atelier. Zo kijkt de kunstenaar ook naar de stad Nijmegen waar hij al jaren met plezier woont en werkt. Juist zoals de mensen op de schilderijen van Friedrich kijken, kijkt Uwe Poth samen met anderen naar mensen en gebouwen in de stad Nijmegen. Het materiaal dat hij uit zijn inventarisatie van het Nijmeegse verzamelt verwerkt hij tot collageachtige beelden. Daarover wordt dan nog een houtsnede afgedrukt.

Programma najaar 2013

Expo cafe LUX en Kunstdiner benedenbar LUX
Ma 11/11/13: Uwe Poth (Expositie 4 november - 2 december)
verplaatst naar Din 03/12/13: Corrie Kuijs (Expositie 2 december - 6 januari)
Ma 13/01/14: Bob Lejeune (Expositie 6 januari - 3 februari)

Gastvrouw van deze avonden is onze Nachtburgemeester Doro Krol. De expositie is één hele maand te zien in LUX.

LUX, 18.30 uur, film 18.50 uur, diner 19.15 uur, € 31,00
Voor deze bijzondere avond zijn 24 plaatsen beschikbaar. Reserveren via de kassa van LUX noodzakelijk, kaarten zijn ook online te koop.


www.lux-nijmegen.nl/index.html
site (c) martijn meeldijk & galerie de natris