over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
mariette aan de meulen


keramische objecten   2019

3 februari tot en met 10 maart 2019


Mariëtte Aan de Meulen

Nieuwe keramische objecten 3 februari 2019 - 10 maart 2019

Mariëtte aan de Meulen (Roermond 1953) heeft zich altijd met hart en ziel ingezet voor de vorming van jonge mensen tot docent beeldende kunst. Op de achtergrond heeft zij zich ontwikkeld tot een zeer bekwame en verbeeldingrijke keramiste binnen het domein van de vrije kunst. De kunstenaar woont en werkt in Nijmegen en in Frankrijk.

Als vakvrouw heeft Mariëtte aan de Meulen haar kwaliteiten als keramiste nooit rondgebazuind. Haar eerste duidelijke gebaar als keramiste naar de buitenwereld vond pas tamelijk laat in haar carrière plaats in een expositie in Galerie de Natris in 2003-2004. Die expositie, kort en krachtig onder de titel Keramiek, liet destijds klip en klaar zien wat zij wilde en wat zij vermocht. Op basis van kundig vakmanschap op een onorthodoxe manier met keramisch materiaal omgaan vaak met toevoegingen van vervreemdende niet keramische materialen. Onderwerp: objecten die vaas zijn, maar ook niet. Een benadering die vier jaar later eveneens in Galerie de Natris nog explicieter werd door het gebruik van traditionele vorm van de vaas die bij de eerste tentoonstelling nog het uitgangspunt waren om te zetten in vervreemdende schildpadachtige vormen.

Nu tien jaar later zien we dat Mariëtte aan de Meulen in stilte heeft gewerkt aan de vervolmaking van de uitvoering van haar verbeelding. Zij werkt nu voornamelijk met gietporselein dat op hoge temperatuur gebakken wordt en met steengoed. Weerbarstige kleisoorten, maar daarom juist uitdagender. Minstens zo uitdagend is het basismotief: het huis, traditioneler kan het nauwelijks. Gevaarlijk ook omdat dit bij keramisten een geliefd, want goed verkoopbaar motief is. Keramische huisjes zijn waanzinnig populair op schoorstenen, vensterbanken en dressoirs. Kramen op keramiekmarkten en etalages van kunstnijverheidswinkels staan er vol van. Mariëtte aan de Meulen weet clichés en kitsch te vermijden door haar onorthodoxe werkwijze en de toevoeging van niet-keramische elementen.
Het idee van huis ontstond toen zij jaren geleden een serie asurnen ontwierp geïnspireerd op Etruskische asurnen in de vorm van een huis. De reeks keramische huisjes die hieruit ontstaan is bestaat uit een amalgaam van de meest wonderlijk, surrealistisch aandoende objecten, waarin het ding an sich, het huis, soms nauwelijks meer te herkennen is. De vervreemdende toevoegingen van de niet-keramische materialen brons en verzinkt ijzer versterken dat effect nog eens nadrukkelijk.

In de tentoonstelling Nieuwe keramische objekten laat beeldend kunstenaar Mariëtte aan de Meulen overtuigend zien dat het gebruik van traditionele keramische technieken en een traditioneel motief heel goed samen kan gaan met vernieuwende eigentijdse artistieke ideeën.

De opening op zondag 3 februari 15.00 uur wordt ingeleid Annegien Canoy, hoofd Communicatie bij Natuurmonumenten.

Laatste dag van de expositie is zondag 10 maart 2019.
site (c) martijn meeldijk & galerie de natris