over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
ria roerdink
www.riaroerdink.nl


my city revisited   2015

recent werk

18 januari tot en met 22 februari 2015


My City Revisited

Ria Roerdink (Beek-Ubbergen) werd als beeldend kunstenaar opgeleid aan de Academie St. Joost, Breda (nu Academie voor Kunst en Vormgeving / St. Joost). Roerdink woont en werkt in Nijmegen.

My City Revisited is een reflectie op de stad waaraan zij haar hart verpand heeft: New York. Zij heeft er drie jaar gewerkt gewoond en gewerkt. Nog steeds bezoekt zij de stad regelmatig. Voor haar artistieke werk -tijdens haar driejarig verblijf ontdekte zij ook haar liefde voor taal- is deze stad een onuitputtelijke inspiratiebron.
In deze eerste solotentoonstelling van de kunstenaar in Nijmegen bezoekt zij New York opnieuw, maar nu op afstand vanuit haar Nijmeegse atelier. Het onderzoek naar de essentie van de stad, die zij als “haar stad” beschouwt, wordt hier vertaald in beelden.

Zo is op één van de galeriemuren een soort driedimensionale tekening gemaakt. Als uitgangspunt gebruikte Ria Roerdink daarvoor een deel van de stadsplattegrond van New York, een klein fragment van Lower East Side, Manhattan, waar zij jaren geleden heeft gewoond. Toen een wijk van emigranten en arbeiders, sinds het begin van deze eeuw een trendy wijk. Het rasterpatroon van het stratenplan lijkt geordend, maar het aanzien van de straten verandert er dagelijks, daar lijkt geen sprake van die ordening. De lijnen van de tekening zijn de sporen van de zoektocht van de kunstenaar. De knooppunten, waar de tekening “driedimensionaal” wordt, bijna een sculptuur, doen vermoeden dat daar zich belangrijke plekken van de stad bevinden of misschien plaatsen of punten die van belang zijn voor de kunstenaar zelf.

Naast dat metaforisch uitgedrukte herbezoek aan New York laat Ria Roerdink ook beeldend werk zien dat letterlijk verwijst naar haar geliefde stad, zoals in het werk “De omgekeerde stad”. Het werk, gegoten in brons, stelt de plattegrond van Manhattan voor. Op die plattegrond zijn de belangrijke plekken voor de stad en die voor de kunstenaar zelf letterlijk aangegeven.

Het is een bijzondere ervaring om te verblijven in een Nijmeegse ruimte die omgezet is in vertaling van de reflectie op een stad die hier zo’n zesduizend kilometer vandaan ligt door een Nijmeegse beeldend kunstenaar én dichter,

Sometimes we move so slow in time
As if we're walking on evening colors
Think of words and lines
So we can hold the sound of the world.
Op zondag 18 januari om 15.00 uur wordt de expositie geopend door de kunstenaar met een muzikale bijdrage van Jan Hoenselaar.
site (c) martijn meeldijk & galerie de natris