over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
robert terwindt
us3.campaign-archive2.com/?u=dfef3c36ec19bb9bbfce80787&id=1d046fa658&e=


schilderijen 2010-2015   2015

schilderkunst

18 oktober tot en met 22 november 2015


Robert Terwindt

Schilderijen 2010-2015

18 oktober tot en met 22 november 2015


Robert Terwindt (1940 Nijmegen) had eigenlijk een vak moeten leren waarmee hij brood op de plank kon verdienen maar hij koos heel eigenzinnig een onbestendiger toekomst, voor het beroep van kunstschilder. Voor wie zijn werk een beetje kent gelukkig maar, want zijn kleurrijke olieverfschilderijen zijn een lust voor het oog. Robert Terwindt woont en werkt in Berg en Dal.

Die eigenzinnigheid is hem altijd eigen geweest. Zijn manier om uitdrukking van de wereld in olieverf te geven is niet in een pennenstreek te beschrijven. Het enige dat je kunt zeggen is, dat er in zijn manier van schilderen een paar constanten zitten. Balanceren op het randje van de non-figuratie bijvoorbeeld. Grote kleurvlakken ‘knallen’ soms letterlijk van het doek, waarbij het niet altijd gemakkelijk is om vast te stellen wat het schilderij voorstelt. Maar, wanneer je aandachtig blijft kijken zie je het schilderij zichzelf als het ware openbaren. Het kan zich voorstellen als een stilleven, woeste paarden of een strandscene. Bij Robert Terwindt moet je als kijker soms hard werken, dat is een ding wat duidelijk is. Hij is daar zelf heel duidelijk over: ‘non-figuratief heeft mij nooit aangetrokken, ik schilder altijd in series met een bepaald onderwerp dat me op dat moment bezighoudt. Dus, hoe dan ook ik refereer altijd aan de werkelijkheid.’

Een vast gegeven zijn ook de sprankelende kleuren van Terwindts werk. Van een Terwindt wordt je vrolijk hoor je vaak van mensen die zijn schilderijen kennen. Zelfs ondanks het feit dat sommige werken niet echt een vrolijk onderwerp hebben zoals een serie die gewijd is aan krijgstonelen van ridders met paarden. Niet bepaald iets om vrolijk van te worden. En toch als die kleurenpracht dan ziet vergeet je het dramatische onderwerp van het schilderij in kwestie.

In deze tentoonstelling waarin werk te zien dat de schilder maakte in de afgelopen vijf jaar -Robert Terwindt is dit jaar 75 geworden, maar denkt er niet over om met pensioen te gaan- zien we alle ingrediënten van wat daar voor lag terug. Even fris en vitaal als altijd.
Wel is opvallend dat er veel schilderijen als onderwerp ‘de zee’ hebben, hoewel Terwindt zich zeker geen maritieme schilder zal willen noemen. Aan hokjes heeft hij een hekel. Terecht, Robert Terwindts schilderijen zijn er om van te genieten en niet om in hokjes te zetten, zoals ook de schilder zelf geniet van het schilderen.

Op zondag 18 oktober 2015 wordt de expositie geopend om 15.00 uur door Ad Lansink.

De laatste dag van de expositie is zondag 22 november 2015.
kunstdiner robert terwindt in DROOMvilla Lux   2014

15 december 2014


Expositie in DROOMVilla LUX en LUXcafé van 2 december - 6 januari

DROOMVilla LUX organiseert elke maand een bijzondere culinaire avond waarop kunst en eten samen komen. Deze maand schuift schilder en tekenaar Robert Terwindt aan. Tijdens het diner wisselen kunsthistoricus Wim de Natris en Robert Terwindt van gedachten met hun disgenoten aan de hand van diverse werken. Per gang wisselt men van tafel en van kunstwerk.

Robert Terwindt (1940 Groesbeek) volgde begin jaren zestig van de vorige eeuw de toenmalige Academie voor Beeldende en Bouwende Kunsten te Tilburg. Sinds 1965 opereert hij als zelfstandig beeldend kunstenaar. Na talloze omzwervingen in het Nijmeegse belandt hij in Berg en Dal waar hij nu woont en werkt.
Als schilder en tekenaar beweegt hij zich op het snijvlak van de figuratie en het onherkenbare. Kleur is het belangrijkste in zijn fors geschilderde doeken, vanzelfsprekend in olieverf. Die verf wordt dik met brede gebaren opgebracht, liefst nat in nat, zodat er nog aan gewerkt kan worden. Het plezier van het schilderen druipt bij Terwindt bijna letterlijk van het doek. Hij is een schilder die moet schilderen, die zijn verhaal op het doek kwijt moet. Hij is een verhalenverteller, met zoals elke verteller zijn voorkeuren. Vissen, mode, krijgstaferelen en vooral de zee en strandscènes, om er een paar te noemen.
Zijn werk is gewild, wellicht omdat het zo krachtig, zo kleurrijk is en tegelijkertijd het plezier van het schilderen uitstraalt. Zijn werk is dan ook in veel openbare en privécollecties te vinden. In 1999 kreeg de schilder voor zijn verdiensten als kunstenaar door de gemeente Nijmegen de Karel de Grote prijs uitgereikt.

Gastvrouw: Doro Krol

Aanvang: 18.30 uur

Prijs: € 35,00 (4-gangen diner inclusief film/documentaire)

Reserveren: Voor deze bijzondere avond zijn 24 plaatsen beschikbaar. Reserveren via de kassa van LUX (tel: 0900 5894636) noodzakelijk.

Locatie: DROOMvilla LUX, Oranjesingel 42, 6511 NW Nijmegensite (c) martijn meeldijk & galerie de natris