over de galerie

 exposities/gebeurtenissen

 kunstenaars

 Nederlands Poëzie Centrum

 contact
uwe poth
www.uwepoth.com


de waalbrug   2014

schilderijen en werken op papier

7 december 2014 tot en met 11 januari 2015


Uwe Poth

De Waalbrug

Schilderijen en werk op papier

Zondag 7 december 2014 tot en met zondag 11 januari 2015

Uwe Poth (Kiel, Duitsland, 1946) is als beeldend kunstenaar opgeleid in Duitsland. In 1979 kreeg hij een tijdelijk gastatelier in Gorinchem. Bleef in Nederland en vestigde zich in 1985 in Nijmegen. Van 1984 tot 2006 verbonden als docent aan de AKI in Enschede (tegenwoordig ArTEZ). Woont en werkt in Nijmegen en Berlijn.

De Waalbrug is de eerste solotentoonstelling van de kunstenaar in Nijmegen. Dat alle werken een relatie hebben met de Waalbrug uit 1936 getuigt van de liefde voor de stad. Maar het vertelt ook nog iets anders. Iets over de drijfveren van de kunstenaar.
Een van de tentoongestelde werken heeft als titel Streifzüge die vertaald kan worden met speurtocht, zoektocht. Die titel van het schilderij, waarop na enig speurwerk de hoog oprijzende boogconstructie van de Waalbrug te ontdekken valt, is een samenvattend begrip voor een manier van werken van de kunstenaar. Streifzüge refereert aan de altijd durende zoektocht van de mens die letterlijk of in zijn geest op reis is. Vanuit een vast punt (hier: Nijmegen met de Waalbrug) vertrekt de reiziger naar andere oorden op onderzoek naar andere plekken. Na zijn onderzoek komt hij terug op zijn topos, zijn plek, via de brug met een koffer die gevuld is met beelden van plekken in den vreemde, herinneringen.

Met de herinneringen van zijn speurtocht in den vreemde gaat de schilder aan de slag. Wat hij een tijd en ruimte heeft gezien tijdens zijn werkelijk gemaakte of imaginaire reis is zijn inspiratiebron. Die herinneringsbeelden worden op het doek bij elkaar geplaatst met vaak als vast element de Waalbrug of een detail ervan, soms met veel moeite te ontdekken. De Waalbrug staat voor de thuishaven van de schilder en de Sehnsucht, het niet te onderdrukken verlangen naar die thuisplek.

Bij een aantal werken op papier wordt de Streifzüge op een andere manier verbeeld. Ook worden daar de herinneringsbeelden met de Waalbrug als bindend element gebruikt maar dan overgedrukt met een vaag beeld van schilderijen van de Duitse Romantische schilder Caspar David Friedrich (1774-1840), een schilder met wie Uwe Poth veel verwantschap voelt.

De werken van Uwe Poth zijn zichtbaar gemaakte verlangens en de zoektochten naar datgene waarnaar verlangd wordt. Een prachtig verbeelde ontdekkingstocht van een diep verlangen dat niemand van ons vreemd is.

Op zondag 7 december om 15.00 uur wordt de expositie geopend door de kunstenaar met een bijdrage van Harry van de Vijfeijke, dichter.
Op de kerstdagen en met Nieuwjaarsdag gesloten. De laatste dag van de expositie is zondag 11 januari 2015.
site (c) martijn meeldijk & galerie de natris